EU optužila zemlju članicu za nemar: Grčka je ignorisala ponudu da nadgleda brod pre nesreće u kojoj su poginula 82 migranta

24.06.2023

14:28

0

UN tvrde da se verovatno udavilo više od 500 osoba

EU optužila zemlju članicu za nemar: Grčka je ignorisala ponudu da nadgleda brod pre nesreće u kojoj su poginula 82 migranta
Ilustracija - Copyright Hellenic Coast Guard via AP

Grčka nije odgovorila na ponudu da pošalje avion da nadgleda čamac sa migrantima koji je kasnije potonuo uz mnogo izgubljenih života, kažu granični zvaničnici EU.

Poznato je da su najmanje 82 osobe poginule u incidentu prošle nedelje, ali UN kažu da se još 500 možda udavilo.

Grčka se suočila sa kritikama jer nije učinila više u reakciji na katastrofu.

BBC je takođe otkrio da se čamac sa migrantima jedva pomerao u satima pre nego što se prevrnuo, što je u suprotnosti sa tvrdnjom Grka da je bio na sigurnom, stabilnom kursu.

Pretrpani ribarski čamac krenuo je iz Libije i otkriven je rano ujutru 13. juna u međunarodnim vodama koje su se kretale ka Grčkoj.

Primetio ga je avion Fronteksa, granične agencije EU, koji je tada morao da dopuni gorivo.

Fronteks tvrdi da je ponudio da pošalje avion nazad do ribarskog broda kako bi pratio situaciju, ali da grčka obalska straža nije odgovorila.

Grčke vlasti su odbacile tvrdnje da nisu reagovale dovoljno brzo na tragediju koja se odvijala, insistirajući da su oni koji su bili na brodu rekli obalskoj straži da žele da budu ostavljeni na miru kako bi mogli da otputuju u Italiju.

Hellenic Coast Guard via AP
 

Ali BBC analiza kretanja drugih brodova na dan katastrofe sugeriše da se brod jedva kretao najmanje sedam sati pre nego što se prevrnuo - što je u suprotnosti sa zvaničnim izveštajima.

Grčka obalska straža nije komentarisala ovu najnoviju tvrdnju da nije odgovorila na ponudu dalje vazdušne pomoći Fronteksa.

Zvaničnici su rekli da je čamac potonuo oko 80 kilometarajugozapadno od priobalnog grada Pilosa posle 2.04 14. juna po lokalnom vremenu.

Više od 100 ljudi je spašeno, ali preživeli procenjuju da je u čamcu možda bilo čak 750 ljudi, uključujući oko 100 dece u skladištu.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah rekao je da je na brodu bilo najmanje 350 Pakistanaca. Egipćani i Sirijci su takođe među onima za koje se strahuje da su mrtvi.

U ponedeljak se devet Egipćana pojavilo na sudu u grčkom gradu Kalamati kako bi se suočili sa optužbama za ubistvo iz nehata, izlaganje života opasnosti, izazivanje brodoloma i trgovinu ljudima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike