Nemica osuđena na 9 godina zatvora jer je jednu ženu držala kao robinju u Islamskoj državi (VIDEO)

21.06.2023

14:40

0

U presudi se navodi da je njen suprug robinju dovodio u njihovu kuću i redovno je silovao

Nemica osuđena na 9 godina zatvora jer je jednu ženu držala kao robinju u Islamskoj državi (VIDEO)
Navin Rašo je držana kao robinja u Iraku - Copyright Youtube/ntv Nachrichten

Sud u Nemačkoj osudio je danas jednu Nemicu na devet godina i tri meseca zatvora zbog toga što je držala jednu ženu pripadnicu Jazida kao robinju dok je bila članica takozvane Islamske države u Iraku i Siriji.

         
Državni sud u zapadnom gradu Koblencu osudio je 37-godišnju ženu za zločine protiv čovečnosti, članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji i saučesništvo u genocidu.

Vlasti su ženu identifikovale kao Nadin K. u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti.

Sud je utvrdio da je optužena tri godine zlostavljala mladu ženu Jazida Navin Rašo, kako se navodi, "u svom interesu kao kućnog roba". 

U presudi se navodi da je njen suprug robinju dovodio u njihovu kuću i redovno je silovao, a da je okrivljena bila svesna toga i da je trebalo da interveniše.

"Bilo nam je veoma teško"

Navin Rašo je u jednom intervjuu iz svog rodnog Iraka opisala kroz šta je sve prošla.

- Videli smo sve, od prebijanja do straha. Rekli su da moramo da promenimo veru i počnemo da se molimo i postimo. Šta god muslimani budu radili, trebalo je i mi da radimo, poput čitanja Kurana i pamćenja njegovih delova. Bilo nam je teško.

Nemica se ponašala kao da je gost u kući. Radila bih sve njene poslove i brinula se o njenoj deci. Uopšte nije čistila sobu u kojoj je boravila. - opisala je.

Tužioci su rekli da je optužena otputovala u Siriju sa suprugom 2014. godine i pridružila se ID, a da su se 2015. preselili u irački grad Mosul gde su navodno držali Rašo kao robinju.

Optužena je uhapšena u martu 2022. godine nakon što je vraćena u Nemačku iz kampa na severoistoku Sirije gde su držani osumnjičeni pripadnici ID.

U izjavi koju je na njenom suđenju pročitao advokat odbrane, ona je negirala da je u bilo kom trenutku prisiljavala Rašo. 

Optužena je rekla da je bilo čestih svađa sa njenim mužem zbog prisustva žene i da se stidi što nije učinila više za nju.

Rašo je svedočila na suđenju u februaru kada je rekla da je prepoznala optuženu.

Suđenje je poslednje od nekoliko u Nemačkoj u kojima su učestvovale žene koje su putovale u regione pod kontrolom ID u Siriji i Iraku.

Jazidi su etnokonfesionalna grupa Kurda, a žive u Iraku, Siriji, Jermeniji, Gruziji, Iranu i Turskoj, kao i u dijaspori.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike