NASA snimila munju na Jupiteru: Uspeli da zavire ispod gustih oblaka najveće planete Sunčevog sistema (FOTO)

20.06.2023

17:27

0

Naučnici i dalje pokušavaju da razumeju mnoge aspekte gasnog giganta

NASA snimila munju na Jupiteru: Uspeli da zavire ispod gustih oblaka najveće planete Sunčevog sistema (FOTO)
Copyright NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Nasina svemirska letelica Juno snimila je sjaj munje u vrtlogu na Jupiteru. Zelena munja je viđena unutar jednog od mnogih vrtloga koji se mogu videti blizini Jupiterovog severnog pola.

Naučnici i dalje pokušavaju da razumeju mnoge aspekte Jupitera, najveće planete u Sunčevom sistemu, uključujući njegove ogromne oluje i načine na koje se na gasnom gigantu formiraju munje.

Munje na Zemlji potiču iz vodenih oblaka, a većina udara se dešava u blizini ekvatora. Sa druge strane, na Jupiteru one nastaju iz oblaka koji se sastoje od amonijaka i vode, a najčešće se javljaju u blizini polova planete.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
 

Svemirska letelica Juno, koja je počela da posmatra Jupiter i njegove mesece 2016. godine, zabeležila je ovaj fenomen tokom 31. bliskog preleta gasnog giganta 30. decembra 2020. Letelica je bila oko 32.000 kilometara iznad oblaka kada je fotografija nastala.

Koristeći neobrađene podatke iz instrumenta JunoCam svemirske letelice, naučnik Kevin M. Džil razvio je konačnu sliku 2022. godine.

Sirove fotografije Jupitera i njegovih meseci koje je napravio JunoCam postavljaju se na internet i dostupne su svima za obradu.

Junoova tekuća misija će pomoći naučnicima da steknu bolje razumevanje najveće planete u Sunčevom sistemu i njenih karakteristika.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
 

Orbita Juna oko Jupitera vremenom se pomera bliže planeti, tako da će svemirska letelica u narednim mesecima proći kroz njenu noćnu stranu, što će omogućiti više prostora za posmatranje munja na gasnom gigantu.

Juno je opremljen sa više instrumenata koji mogu da uoče ono što se dešava ispod gustog oblaka na Jupiteru kako bi prikupili podatke o poreklu planete, atmosferi i vremenskim pojavama.

Letelica je izvršila više od 50 preleta Jupitera, a takođe je napravila bliske prolaze pored tri najveća Jupiterova meseca, uključujući svetove ledenih okeana Evropu i Ganimed, i Io, vulkanski najaktivnije mesto u Sunčevom sistemu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike