Ovakav Jupiter još nismo videli: Novi fenomenalni snimci moćnog teleskopa

23.08.2022

09:26

0

Infracrvene fotografije su veštački obojene

Ovakav Jupiter još nismo videli: Novi fenomenalni snimci moćnog teleskopa
Jupiter - Copyright NASA via AP

Svemirski teleskop "Džejms Veb" (JWST) snimio je u julu fotografije najveće planete Sunčevog sistema, Jupitera, na kojima se vide divovske oluje, aurore, meseci i prstenovi u detaljima koje su astronomi opisali kao "neveroatne".

Infracrvene fotografije su veštački obojene kako bi se karakteristike istakle jer je infracrvena svetlost nevidljiva ljudskom oku.

Profimedia/NASA/ESA/JupiterERSTeam/J.Schmidt//Ricardo Hueso/SWNS
 

- Nikada nismo videli ovakav Jupiter. Sve je to prilično neverovatno. Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskrena - rekla je astronom Imke de Pater sa Univerzitetu u Kaliforniji koja je i vođa projekta.

JWST, teleskop vredan 10 milijardi dolara, međunarodni je projekat koji vodi američka svemirska agencija NASA sa svojim partnerima iz Evropske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije.

NASA je objavila da se u samostalnom prikazu Jupitera, stvorenom kombinacijom nekoliko slika iz teleskopa, polarna svetlost proteže do velikih visina i iznad severnog i južnog pola Jupitera. Aurore su svetlosne pojave na nebu uzrokovane Suncem.

Profimedia/NASA/ESA/JupiterERSTeam/J.Schmidt//Ricardo Hueso/SWNS
 

U međuvremenu, Velika crvena pega, poznata oluja toliko velika da bi mogla da proguta Zemlju, izgledala je bela jer je reflektovala mnogo sunčeve svetlosti. 

JWST je lansiran u decembru 2021. i trenutno se nalazi oko 1,6 miliona km daleko od Zemlje. Može otkriti svetlost koja je počela da putuje ka Zemlji pre 13 milijardi godina.

Očekuje se da će JWST biti ključan uređaj za posmatranje svemira barem sledećih 20 godina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike