Predstavljena nova vlada Finske! Analitičari: Najdesničarskija vlada od Drugog svetskog rata

19.06.2023

07:37

0

Predstavljena nova vlada Finske! Analitičari: Najdesničarskija vlada od Drugog svetskog rata
Predstavnici partija koje čine novu Vladu Finske - Copyright Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

 Finska konzervativna Partija nacionalne koalicije, koja je pobedila na opštim izborima u aprilu, predstavila je ključna mesta u sastavu nove vlade, na čijem čelu će biti lider partije Peteri Orpo.

rema navodima političkih analitičara, to će biti najviše desno orijentisana vlada od Drugog svetskog rata, preneo je AP.

Nakon razgovora koji su trajali duže od sedam nedelja, Partija nacionalne koalicije objavila je u petak da je postigla dogovor sa tri partije o formiranju vladajuće koalicije, u koju će ući krajnje desničarska, evroskeptična Stranka Finaca, koju karakteriše nacionalistička i antiimigraciona agenda.

Nova vlada imaće 19 ministara, uključujući mandatara Peterija Orpa, a Partija nacionalne koalicije dobila je osam mesta, uključujući mesto ministra spoljnih poslova.

Nova ministarka spoljnih poslova biće zamenica predsednika stranke Elina Valtonen, koja je i potpredsednica odbora za spoljne poslove u finskom parlamentu. Valtonen (41) biće druga žena na poziciji ministra spoljnih pslova nakon Tarje Halonen, koja je bila na toj poziciji krajem 1990-ih, pre nego što je 2000. godine izabrana za prvu predsednicu Finske.

Prema dogovoru, Stranka Finaca dobija sedam ministarskih mesta, uključujući ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i pravosuđa. Ostala mesta u vladi pripašće Hrišćanskoj demokratiji i Švedskoj narodnoj partiji.

Četiri stranke imaće većinu od 108 poslanika, u parlamentu koji broji 200 mesta. Finski predsednik Sauli Ninisto trebalo bi da imenuje Opra i njegovu vladu do srede, nakon što poslanici izglasaju poverenje novom mandataru

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike