Oko 300 dece iz sirotišta spaseno u Sudanu: Obezbeđen koridor za bezbednu evakuaciju

08.06.2023

10:51

0

Deca su prebačena na bezbedniju lokaciju

Oko 300 dece iz sirotišta spaseno u Sudanu: Obezbeđen koridor za bezbednu evakuaciju
Copyright AP Photo/Sam Mednick

Oko 300 dece spaseno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, Kartumu, gde su bila zarobljena zbog borbi između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku, saopštili su humanitarni zvaničnici. 

Evakuacija je usledila nakon što je od polovine aprila u toj ustanovi 71 dete umrlo od gladi i bolesti.

Oko 300 dece iz sirotišta Al-Majkoma u Kartumu prebačeno je na "bezbedniju lokaciju" u toj severoistočnoj afričkoj državi, rekao je portparol UNICEF-a Rikardo Pires. 

On je naveo da su sudanska ministarstva socijalnog razvoja i zdravlja preuzela brigu o deci, dok je UNICEF obezbedio humanitarnu podršku, uključujući medicinsku negu, hranu, obrazovne aktivnosti i igru.

Profimedia
Sukobi u Sudanu su počeli sredinom aprila

Pires je istakao da su deca prošla lekarske preglede i da će svako dete kome je potrebna hospitalizacija imati pristup zdravstvenoj zaštiti.

Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, saopštio je da su deca, uzrasta od 1 meseca do 15 godina, premeštena nakon što je osiguran bezbedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Džazira, oko 135 kilometara jugoistočno od Kartuma. 

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu dobrotvornu organizaciju Hadhrin, rekao je u telefonskom intervjuu da su deca prevezena kasno u utorak u novu ustanovu u Madaniju.

Više od 860 civila, uključujući najmanje 190 dece, je poginulo, a hiljade drugih je ranjeno od početka sukoba 15. aprila, pokazuju podaci sindikata lekara, ali će broj žrtava verovatno biti mnogo veći.

Sukob je primorao više od 1,9 miliona ljudi da napusti svoje domove, uključujući oko 477.000 onih koji su prešli u susedne zemlje, prema agenciji UN za migracije. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike