Zaharova otkrila zašto prekid vatre nije blizu: Mirovni predlozi nekih zemalja mogli bi da funkcionišu, ali SAD žele da kazne Rusiju

17.06.2023

10:20

0

Prema njenim rečima, Vašington ne odustaje do koncepta potpune dominacije u svetu i strateškog poraza Moskve

Zaharova otkrila zašto prekid vatre nije blizu: Mirovni predlozi nekih zemalja mogli bi da funkcionišu, ali SAD žele da kazne Rusiju
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Mirovne inicijative za rešavanje sukoba u Ukrajini koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagale istaknute ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rešenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju - rekla je Zaharova u intervjuu za TASS na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF.

Kako je istakla, postoje ideje koje bi mogle da funkcionišu i u skladu su sa pristupom Rusije, kao na primer inicijativa Kine.

Međutim, Zaharova je istakla da je glavni problem to što takve inicijative blokira "kijevski režim, koji je sebi zabranio da vodi bilo kakve pregovore sa Rusijom".

- Sve je to blokirao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski jer je takav koncept nametnuo Vašington. SAD slede koncept ubijanja što većeg broja Rusa i to su potvrdili istaknuti predstavnici američkog političkog establišmenta, uključujući bivšeg predsednika SAD Džordža Buša Mlađeg i senatora Lindzija Grejema - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Vašington ne odustaje do koncepta potpune dominacije u svetu i strateškog poraza Rusije.

- SAD žele neku vrsta kazne za Rusiju. Zbog toga u ovom pitanju ne radi o suštini predloženih inicijativa, već o nesposobnosti Ukrajine da krene ka miru zbog blokada politikologa iz Vašingtona koji imaju potpuno drugačiji pogled na budućnost Ukrajine - rekla je Zaharova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike