Zaharova: Rusija spremna za dijalog o kontroli naoružanja, SAD ne pokazuju interesovanje za to

03.06.2023

19:45

0

Moskva nije čula u izjavama savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana nikakve naznake da su SAD spremne da odustanu od cilja

Zaharova: Rusija spremna za dijalog o kontroli naoružanja, SAD ne pokazuju interesovanje za to
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija ne odustaje od političkih i diplomatskih metoda osiguranja bezbednosti, ali takve metode mogu biti efikasne samo u slučaju kada strane ne pokušavaju da prevare jedna drugu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Rusija ne odustaje i nikada nije odustajala od političko-diplomatskih metoda osiguranja bezbednosti koje mogu da imaju različitu formu i mogu da se realizuju u različitim formatima. Mada život pokazuje da takve metode mogu biti efikasne i održive samo kada su sve strane okrenute ravnopravnoj i konstruktivnoj saradnji i iskreno izvršavaju ono što je postignuto sporazumima, ne pokušavaju da varaju i da ih izvrću u svoju korist", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u suprotnom će i najbolji dogovori ostati da vise u vazduhu.

"Međutim takav stav američkih kolega se, nažalost, još uvek ne vidi", dodala je Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva nije čula u izjavama savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana nikakve naznake da su SAD spremne da odustanu od cilja da Rusiji nanesu "strateški poraz" i da Rusiju izbace iz međunarodne arene kao suverenog i punopravnog političkog igrača.

U slučaju da su SAD i njeni saveznici koji su protiv Rusije su zaista zainteresovani za oporavak međunarodne situacije i žele da se vrate smislenom radu u kontroli naoružanja, napomenula je Zaharova, onda bi trebalo da se odreknu neodgovorne i bezobzirne želje da po svaku cenu izgrade svet na američkim šablonima koji bi mogli da dovedu do globalne katastrofe.

Salivan je ranije rekao da će Amerika nastaviti da se pridržava kvantitativnih ograničenja u okviru sporazuma START 3 sve dok to radi i Rusija.

Peskov: Putin otvoren za postizanje ciljeva mirnim putem, Zapad to odbija


Ruski predsednik Vladimir Putin ostaje otvoren za svaki kontakt koji bi omogućio postizanje ciljeva "specijalne vojne operacije" mirnim putem, ali Zapad ne pruža takvu šansu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

"Predsednik Putin je bio, jeste i biće otvoren za svaki kontakt kako bismo postigli naše ciljeve drugim sredstvima, osim putem specijalne vojne operacije", rekao je Peskov u razgovoru za TV Rusija 1.

Kako je naveo, zemlje kolektivnog Zapada trenutno ne pružaju takvu opciju.

Situaciju u Ukrajini pratite na našem blogu uživo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike