Porastao broj poginulih u pucanju brane Kahovke; Demonstranti u Rimu kritikovali politiku Zapada prema Rusiji

18.06.2023

16:32 >> 00:09

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Porastao broj poginulih u pucanju brane Kahovke; Demonstranti u Rimu kritikovali politiku Zapada prema Rusiji
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 479. dan.

Ukrajina nije postigla uspeh ni u jednom pravcu na frontu, ponovio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Moraju se preduzeti koraci za deeskalaciju sukoba u Ukrajini kako bi strane pregovorima što pre mogle da postignu mir, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramaposa.
 
SAD su spremne da pozdrave inicijative različitih zemalja, uključujući i Kinu, koje će pomoći uspostavljanju pravednog i održivog mira u Ukrajini, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken. 

Ministar građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti Ruske Federacije Irek Fajzulin veruje da će za nedelju dana moći da se proceni stanje brane Kahovske HE.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO.

23.55 - Demonstranti u Rimu, pristalice D5Z, kritikovali politiku Zapada prema Rusiji

Opozicioni društveno-politički pokret Pet zvezda (D5Z) organizovao je u Rimu demonstracije protiv ekonomske i antiruske politike italijanske vlade.

Više od 15 hiljada ljudi došlo je iz mnogih gradova i regiona zemlje da učestvuje u ovoj akciji, prenele su RIA Novosti.

Nakon što su prošli centralnim ulicama italijanske prestonice, demonstranti su održali poslednji miting u blizini Rimskog foruma.

23.42 - Peskov: Ukrajinski suverenitet je "apstraktan koncept", sve radi po diktatu SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Ukrajina nema suverenitet, već da sve radi po diktatu Sjedinjenih Američkih Država.

"Ukrajinski suverenitet je veoma apstraktan koncept", rekao je Peskov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

Profimedia
 

Dodao je da Ukrajina "nema ni volje, ni želje, ni mogućnosti" da iznese bilo kakav suvereni stav. "Ukrajini se iz Vašingtona diktira šta da radi", naveo je Peskov.

23.15 - Zelenski zahvalio zapadnim partnerima na podršci Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas zapadnim partnerima u video poruci na odlukama koje su doneli da povećaju odbrambenu sposobnost oružanih snaga Ukrajine.

„Danas bih želeo da se zahvalim svim našim partnerima koji su ove nedelje preduzeli nove korake u podršci našoj državi, našem narodu“, rekao je on, prenosi ukrajinski Interfaks.

21.55 - Broj poginulih od posledica rušenja gornjeg dela Kahovske HE popeo se na 29, saopštile su vlasti Hersonske oblasti.

21.20 - Raste broj Amerikanaca koji smatraju da se Kijevu šalje previše pomoći

Skoro polovina Amerikanaca (47 odsto) smatra da SAD šalju dovoljnu količinu pomoći Ukrajini, a 16 odsto njih da je potrebno poslati više, navodi se u istraživanju Istraživačkog centra Pju.

Sa druge strane, 28 odsto Amerikanaca kaže da SAD šalju previše pomoći Ukrajini.

Međutim, udeo Amerikanaca koji smatraju da se Kijevu pruža previše pomoći stalno raste od početka rata, uglavnom zbog promene raspoloženja među republikancima, navode iz istraživačkog centra.

Trenutno, 44 odsto republikanskih birača navodi da SAD šalju previše pomoći, u poređenju sa 40 odsto u januaru ove godine.

20.59 - Lavrov o rezultatima pregovora Putina i afričkih lidera

Predstavnici Afričke unije su pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova posle sastanka sedam afričkih lidera sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

„Glavni zaključak današnjih razgovora je da su naši partneri iz Afričke unije pokazali razumevanje istinskih razloga za izbijanje te krize, a koje su stvoreni naporima Zapada, kao i razumevanje da je za izlazak iz ove situacije potrebno razrešiti te uzroke, specijalnim konkretnim potezima otkloniti uzroke koji su podrivali i podrivaju dugi niz godina bezbednost na evropskom kontinentu“, rekao je Lavrov.

20.06 - Danska: Kijevu vojni avioni F-16 samo ukoliko to dozvole SAD

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen rekao je danas da bi Danska mogla da donira Ukrajini borbene avione, ali samo ukoliko SAD daju zeleno svetlo, objavio je danski Radio4.

"Ukrajini su potrebni avioni, više nego ikad, ako žele da dobiju bitku. Ovo takođe važi i za danske F-16 borbene avione", rekao je Poulsen, preneo je ''Kijev independent''.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Danska ima 43 aviona F-16, od čega je 30 aktivno, ali se flota menja modernijim avionima F-35.

Poulsen je 15. juna rekao za kanal TV2 da će ukrajinski piloti moći da se obučavaju za pilotiranje na F-16 u Danskoj.

19.48 - Ukrajinske snage gađale su Jasinovatu i Makejevsku. Jedna osoba je poginula, a jedna ranjena.

19.09 - Telegram kanal „Operacija Z. Vojni komesari ruskog proleća” izveštava o bitkama kod Belogorovke (LNR). Prema vojnim dopisnicima, Oružane snage RF uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

18.22 - Putin: Pozdravljamo izbalansirani stav afričkih država o Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu na temu Ukrajine da je Rusija otvorena za konstruktivan dijalog sa svima koji žele mir na principima pravednosti i uzimanja u obzir zakonitih interesa strana.

Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti
 

„Rusija pozdravlja izbalansirani pristup država Afrike prema sukobu u Ukrajini. Sa velikim poštovanjem se odnosimo prema stavovima Afrike u korist mirnog rešavanja sukoba i postizanja pravednijeg svetskog poretka“, istakao je Putin.

17.37 - Filipo: Zapad bi mogao da se odluči za ozbiljnu eskalaciju sukoba

Bivši evropski poslanik Florijan Filipo rekao je da bi Zapad mogao da se odluči na ozbiljnu eskalaciju sukoba u Ukrajini posle neuspeha kontraofanzive ukrajinske vojske. O tome je političar napisao na Tviteru.

„Kakav je sada njihov plan? Treći svetski rat? Uvesti NATO trupe? Nuklearno oružje?" primetio je.

Filipo je rekao da se svet „raduje kontraofanzivi” ukrajinske vojske, ali ona nije opravdala očekivanja. Umesto uspeha, „došlo je do fijaska“, istakao je bivši poslanik Evropskog parlamenta.

16.31 - Na Gorlovku je ispaljeno 15 projektila sa ukrajinske strane.

14.16 - Evropska banka upozorila na rizike korišćenja zamrznute ruske imovine

Evropska centralna banka upozorila je Evropsku komisiju da bi korišćenje profita od ruske imovine zamrznute u EU moglo negativno da utiče na evro kao svetsku valutu, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na informisane izvore.

Naime, Evropska centralna banka upozorava da bi korišćenje prihoda od kamata na zamrznutu rusku imovinu na taj način moglo da podstakne druge centralne banke, koje imaju velike gotovinske rezerve, da „okrenu leđa” evru, pogotovo ako to EU to učini jednostrano, bez podrške zemalja G7.

- To bi moglo da dovede do diverzifikacije rezervi iz sredstava denominiranih u evrima i diversifikacije trgovine - zaključak je Evropske centralne banke, prenosi list.

12.12 - Lideri afričkih zemalja doputovali u Sankt Peterburg na sastanak s Putinom

 

 

Lideri šest afričkih zemalja stigli su u Sankt Peterburg, gde će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz organizacionog komiteta Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera Sirila Ramapose, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda.

11.48 - Peskov: Uspostavljanje i površina bezbednosne zone zavisi od ukrajinskog oružja

Obim bezbednosne zone ili koridora u Ukrajini zavisiće od dometa ukrajinskog naoružanja, od kojeg bi trebalo da bude zaštićena ruska teritorija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovo zavisi od toga koje vrste naoružanja koristi Ukrajina. Što su borbene karakteristike naoružanja u Ukrajini veće, ovo rastojanje bi trebalo da bude veće. Glavni cilj je jasan: da se osigura da se s tim oružjem ne ciljaju građani Rusije - rekao je Peskov, prenosi TASS.

11.42 - U nekoliko oblasti Ukrajine oštećena energetska infrastruktura

Energetska infrastruktura oštećena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, deo potrošača u Dnjepropetrovskom i Černigovskom rejonu i dalje su bez struje, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.

11.26 - Pojačano granatiranje Belgorodske oblasti

AP Photo/Libkos
 

Tokom protekla 24 sata ukrajinska vojska granatirala je šest pograničnih područja Belgorodske oblasti Rusije, uključujući granični prelaz „Šebekino“, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov na Telegramu.

11.22 - Šef krimskog parlamenta: Cilj ukrajinske ofanzive su pregovori pod uslovima SAD

Cilj ukrajinske kontraofanzive jeste težnja da se postignu pregovori s Rusijom pod uslovima SAD, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

- Glavno što žele da postignu kontraofanzivom jeste da formiraju povoljnije uslove za pregovore s Rusjom, kako bi se oni vodili pod uslovima SAD. Reč je upravo o tome, a ne o nekakvom oslobođenju Krima ili Donbasa, oni objektivno nemaju snagu za to - rekao je Konstantinov za Sputnjik.

11.06 - Afrički mirovni plan podrazumeva i neprekidne isporuke žita i đubriva

Plan za rešavanje ukrajinskog sukoba koji su predložile afričke zemlje, koji se sastoji iz 10 tačaka, sadrži i poziv da se obezbede neprekidne isporuke žita i đubriva, prenosi agencija „RBK Ukrajina“.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski i Siril Ramafosa

11.04 - Pokušan napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage pokušale su napad bespilotnim letelicama na naftno postrojenje Družba u Brjanskoj oblasti, objavio je danas guverner Oleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane oružanih snaga Rusije u gradskom okrugu Novozibkovski sinoć odbile napad. 

10.35 - Rogov: Eksplozije i udari na ukrajinske vojne ciljeve u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih trupa, začule su se eksplozije i udari po vojnim ciljevima, rekao je danas šef zaporožskog društvenog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

On je na na svom Telegram kanalu naveo da su na meti udara ruske vojske bili "vojni objekti i infrastruktura koji se koriste za borbena dejstva",  prenose RIA Novosti.

10.26 - Ukrajinske snage granatirale naselja na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska granatirala je naselja na levoj obali Hersonske oblasti, ali još nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti, saopštila je pres-služba Novokahovskog gradskog okruga.

Tokom poslednja 24 sata napadima ukrajinske artiljerije bila su izložena naselja: Nova Kahovka, Aljoški, Dnjeprjani, Podstepno, Solonci, Stara Zburjevka, Gola Pristanj, Proletarka, Kahovka, Sergejevka, Pervomajka. Ispaljeno je više od sto projektila.

AP Photo/Libkos
 

9.14 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovgradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

8.45 - Zaharova: Mirovni predlozi nekih zemalja o Ukrajini mogli bi da funkcionišu

Mirovne inicijative za rešavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

8.28 - Eksplozije odjeknule u Hersonu

U Hersonu su tokom noći odjeknule eksplozije, preneli su ukrajinski mediji. Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, sada je pod kontrolom ukrajinske vojske.

8.08 - Više od 4.000 remontovanih artiljerijskih uređaja upućeno u zonu vojne operacije

Više od 4.000 remontovanih i serviranih artiljerijskih uređaja upućeno je u zonu specijalne operacije iz baze u Omskoj oblast, koju je jutros obišao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Iz baze će uskoro na front biti upućeno još 700 artiljerijskih sistema, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

7.25 - U Nikolajevu uništeno 80 jedinica ukrajinske tehnike

Tanjug/AP Photo/Marienko Andrew)
 

Zahvaljujući signalima dobijenim od subverzivnih grupa u Nikolajevu ruska vojska uništila je tokom noći više od 80 jedinica ukrajinske vojne tehnike, izjavio je koordinator pokreta koji se protivi delovanju ukrajinskih vlasti Sergej Lebedev.

On je dodao da Kijev sada vozila prebacuje preko Odese i Zaporožja.

Prema rečima Lebedeva, žitelji Nikolajeva prenose da seu u fabrici tenkova nastavlja rad na dopunskom opremanju tenkova „leopard“, koji potom idu na front.

7.10 - Bivši savetnik šefa Pentagona: NATO može da se umeša u sukob u Ukrajini

Profimedia
Pentagon

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor , rekao je na Jutjub kanalu Judging Freedom da bi NATO mogao zvanično da interveniše u ukrajinskom sukobu kako bi pokušao da spase kijevske vlasti nakon poraza Oružanih snaga Ukrajine (AFU) .

- Sada su odjednom počeli da pričaju o tome da treba da prebacimo svoje snage u Ukrajinu. Zašto? Prema mom mišljenju, razlog je očigledan: gubimo kontrolu nad situacijom, pošto su Oružane snage Ukrajine u kritičnoj situaciji - rekao je pukovnik.

On je takođe izrazio mišljenje da Zapad ne želi da prizna poraz u konfrontaciji sa  Rusijom . Stoga SAD mogu ići na još veću eskalaciju sukoba, istakao je Mekgregor.

7.00 - Zaharova: Izlaganje Ukrajine u Međunarodnom sudu pravde je farsa, nije im prošao pokazni proces

Govori predstavnika Kijeva u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju "Ukrajina protiv Rusije" bili su "demonstrativna farsa", dok su predstavnici Moskve argumentovano predstavili neosnovanost ukrajinskih tvrdnji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

Prema njenim rečima, spor je pokrenula Ukrajina u januaru 2017. godine.

- Tome su prethodili trogodišnji pregovori diplomatskim kanalima, tokom kojih je ruska strana argumentovano i dosledno odbacivala nategnute tvrdnje Kijeva u vezi sa navodnim ruskim finansiranjem mitskog "terorizma" u Donbasu i navodnog ugnjetavanja krimskih Tatara i Ukrajinaca na Krimu. Izaslanike majdanske vlade nikada nije zanimala objektivna stvarnost, njihov cilj je bio da po svaku cenu "odvuku" našu zemlju na Sud i urede, prema njihovim rečima, "pokazni proces protiv Rusije". Nije uspelo - poručila je Zaharova, a prenosi Tanjug.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike