Lukašenko alarmirao svet: Iz Rusije u Belorusiju stižu nuklearne bombe triput jače od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki

14.06.2023

10:34

0

Ne daj Bože da se to oružje ikada upotrebi - rekao je beloruski lider

Lukašenko alarmirao svet: Iz Rusije u Belorusiju stižu nuklearne bombe triput jače od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki
Copyright Profimedia

Taktičko nuklearno oružje koje Rusija raspoređuje u Belorusiji tri puta je snažnije od bombi koje su Sjedinjene Američke Države koristile u Hirošimi i Nagasakiju, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko za TV kanal „Rosija-1“.

- Imamo projektile i bombe. Bomba će biti tri puta snažnija od one bačene na Hirošimu i Nagasaki, gde je jedna eksplozija ubila oko 250.000 ljudi, uključujući preko 80.000 koji su umrli u trenu. Ne daj Bože da se to oružje ikada upotrebi - rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 25. marta da će Moskva na zahtev Minska rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, kao što su SAD dugo radile na teritoriji svojih saveznika.

Moskva je Minsku već obezbedila taktičke raketne sisteme „iskander" koji mogu da nose nuklearno oružje i pomogla je Minsku da ponovo opremi svoje avione za nošenje specijalizovanog oružja.

Raketne posade i piloti prošli su obuku u Rusiji. Putin je na sastanku sa Lukašenkom 9. juna rekao da će razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji početi odmah po završetku operacija pripreme objekata za njihovo skladištenje, 7. ili 8. jula.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike