Ruski zvaničnik progovorio o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini: Izneo uslove pod kojima je to moguće

26.05.2023

23:55

0

Naši neprijatelji cinično spekulišu o ovom pitanju - istakao je Rjabkov

Ruski zvaničnik progovorio o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini: Izneo uslove pod kojima je to moguće
Copyright Thomas Peter/Pool Photo via AP, File

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov optužio je neprijateljske države da lažno tvrde da Moskva namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

U intervjuu koji je dao ruskim medijima u petak, zvaničnik je istakao da Moskva nije unela nikakve promene u svoju nuklearnu doktrinu, rekavši da „nije bilo promena u našem pristupu ovom složenom i alarmantnom pitanju“.

- Naši neprijatelji cinično spekulišu o ovom pitanju i pokušavaju da pripišu Rusiji nepostojeće namere da upotrebi nuklearno oružje zbog onoga što se dešava u Ukrajini - rekao je Rjabkov.

Diplomata je objasnio da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu taktičkog oružja u slučaju egzistencijalne pretnje opstanku države, čak i ako se takva agresija izvrši upotrebom konvencionalnog naoružanja. Međutim, istakao je da to „ne bi projektovao na ono što se dešava u Ukrajini i oko nje".

Za to vreme, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da bi opravdao preventivni udar Moskve ukoliko Zapad dostavi nuklearno oružje Kijevu.

Obraćajući se novinarima tokom posete Vijetnamu, Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, izjavio je da je u trenutnoj situaciji verovatno da će Zapad Ukrajini poslati borbene avione F-16, pa čak možda i nuklearno oružje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike