Od polja sa jagodama do premijerske fotelje

19.10.2020

11:24 >> 08:10

0

Saradnici ga opisuju kao čvrstog i disciplinovanog

Od polja sa jagodama do premijerske fotelje
Copyright AP Photo/Eugene Hoshiko

Dosadašnji sekretar u vladi bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea koji se prošlog meseca povukao zbog bolesti, Jošihida Sugu (71) postao je novi lider zemlje od 125 miliona stanovnika čiji ekonomski značaj prevazilazi azijski region kojem pripada. Sugu slovi kao čovek koji je kod bivšeg premijera bio zadužen za rešavanje svih problema. Kada su ga nedavno novinari upitali da li sebe vidi kao “finog momka” odgovorio im je da je “jako fin prema onima koji svoj posao obavljaju kako treba”.

Sada se Sugu iz te relativno lagodne pozicije gde je on procenjivao druge, našao na mestu nekoga ko će biti od svih ocenjivan. Startna pozicija u odnosu prema novinarima mu i nije baš najbolja pošto su ga upravo oni prozvali “gvozdenim zidom” jer je jednostavno odbijao da odgovara na pitanja, koja nije voleo jer po njegovoj proceni nisu bila prava.

Saradnici ga opisuju kao čvrstog, disciplinovanog, ali i kao političara koji bolje od bilo koga danas razume okoštali sistem japanske političke birokratije. Sugu je izabran od strane Liberalno Demokratske Partije za naslednika Abea, kao najjednostavnije rešenje – “desna ruka koja je postala premijer”. Oni koji ga podržavaju ističu da ga lično i pored godina, krasi želja za daljim uspesima, Ambicije mu ne nedostaju. Ustaje svakog dana u pet ujutru, radi sklekove, doručkuje i čita sve novine pre nego i započne svoj radni dan. Rado koristi savetnike (“upija kao sundjer”), i nije zainteresovan za sjaj i svetlost političkog visokog društva.

Verovatno je dobar deo svojih navika doneo sa polja jagoda koje je brao kao sin farmera sa severa zemlje. Studije u Tokiju je sam plaćoa radeći u fabrici kartona i na toj tački je najjudaljeniji od svog prethodnika Abea, čiji je otac bio ministar u vladi, a deda japanski premijer.

Sugua čeka puno posla, izmedju ostalog Abe mu je ostavio tek 30 odsto podrške koju stranka ima u narodu. Jedno izvesno jeste da sin japanskog farmera sa polja jagoda, neće ustuknuti ma koliko problem bili veliki.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike