Tramp zadržao poverljiva dokumenta sa oznakom tajnosti! Otpečaćena optužnica, evo šta mu se sve stavlja na teret

10.06.2023

07:07

0

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe suočen sa optužbama

Tramp zadržao poverljiva dokumenta sa oznakom tajnosti! Otpečaćena optužnica, evo šta mu se sve stavlja na teret
Copyright Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp suočava se sa 37 tačaka optužnice, uključujući optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, navodi se u dokumentima saveznog suda koji su objavljeni danas.

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe suočen sa optužbama.

On bi trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u Majamiju u utorak, dan pre svog 77. rođendana, prenosi Rojters.

Optužnica protiv bivšeg predsednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji i do nje je došlo kada je Tramp, prema relevantnim anketama, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju sledeće godine.

Zaplenjena dokumenta

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana.

Nakon toga je oko stotinu označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o poverljivosti vraćeni vladi.

Si-En-En je preneo da je Tramp nakon odlaska sa predsedničke funkcije rekao da je zadržao vojnu informaciju sa koje nije skinuta oznaka tajnosti, što je izjava koja je zabeležena na audio snimku, a što bi mogao biti ključan dokaz na suđenju.

Okružna sutkinja Ajlin Kenon trebalo je da nadgleda ovaj slučaj, ali, kako Rojters prenosi pozivajući se na anoniman izvor, ona bi mogla biti i predsedavajuća na suđenju.

Si-En-En takođe prenosi da je Tramp drugima u dva navrata pokazivao poverljiva dokumenta, i to na sastanku 2021. i Nju Džersiju kada je Tramp ''pokazao i opisao ’plan napada’, za koji je rekao da ga je pripremilo Ministarstvo odbrane''.

U optužnici se navodi da je Tramp tom prililkom rekao: ''Kao predsednik mogao sam da skinem oznaku tajnosti. Sada, znate, ne mogu, ali reč je o velikoj tajni''.

Dokumenta je pokazao predstavniku političkog komiteta u avgustu ili septembru 2021, a reč je bila o poverljivoj mapi u vezi sa određenom vojnom akcijom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike