Članice BRIКS-a: Podržavamo mirno rešavanje ukrajinskog sukoba i osuđujemo terorističke napade

01.06.2023

23:14

0

Sastanak ministara inostranih poslova članica BRIКS-a održava se 1-2. juna u Južnoafričkoj Republici

Članice BRIКS-a: Podržavamo mirno rešavanje ukrajinskog sukoba i osuđujemo terorističke napade
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Članice BRIКS-a (Brazil, Rusija, Indija, Кina i Južnoafrička republika) pozivaju na punu realizaciju prehrambenog sporazuma i memoranduma o isporukama ruskih proizvoda, proizlazi iz zajedničke izjave ministara inostranih poslova asocijacije.

Pored toga, u izjavi se ističe da je važno da žito i đubrivo nastavljaju da se isporučuju onima kojima su najpotrebniji.

U izjavi BRIКS-a takođe se osuđuju svi teroristički akti na objekte kritične infrastrukture, uključujući i energetske. Ministri su istakli da je energetska bezbednost najvažniji temelj ekonomskog razvoja, socijalne stabilnosti, nacionalne bezbednosti i blagostanja svih svetskih zemalja.

Ministri inostranih poslova asocijacije istakli su da cene predloge o posredništvu, usmerene na mirno rešavanje ukrajinskog sukoba posredstvom dijaloga i diplomatije.

Članice BRIКS-a su, pored toga, objavile da nameravaju da podstiču upotrebu lokalnih valuta u međunarodnoj trgovini i finansijskim operacijama među članicama organizacije, kao i njihovim trgovinskim partnerima.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku ministara inostranih poslova članica BRIКS-a izjavio da zapadne zemlje sankcijama i ucenama pokušavaju da utiču na ekonomsku saradnju suverenih država.

Ovom ekonomskom bloku planira da se pridruži još niz zemalja, uključujući Argentinu, Iran, kao i, prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova Кine, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

Sastanak ministara inostranih poslova članica BRIКS-a održava se 1-2. juna u Južnoafričkoj Republici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike