Gradonačelnik Grenobla uznemirio hrišćane: Predlaže ukidanje verskih praznika

05.06.2023

23:15

0

On želi da ih zameni drugim komemorativnim danima koji će slaviti "zajednički odnos prema Republici"

Gradonačelnik Grenobla uznemirio hrišćane: Predlaže ukidanje verskih praznika
Ilustracija - Copyright Pixabay

Od jedanaest državnih praznika u Francuskoj, šest je povezano sa religijom. Međutim, prema gradonačelniku Grenobla, Eriku Piolu, ovi praznici trebaju biti uklonjeni.

On želi da ih zameni drugim komemorativnim danima koji će slaviti "zajednički odnos prema Republici".

Njegov predlog dolazi nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova postavilo pitanja o brojnim odsustvima u školama tokom islamskog praznika Eid al-Fitr, koji nije državni praznik u Francuskoj.

Ova kontroverza je navela Piolla da se založi za zamenu verskih praznika sekularnim praznicima. Na primer, on predlaže stvaranje komemorativnih dana za revolucije, ukidanje ropstva i LGBT osobe.

Piollov predlog nije dobro prihvaćen od strane hrišćana i konzervativaca u zemlji. Nekoliko medijskih izvora negativno je reagovalo na vesti. U jednom članku za liberalni magazin Causeur, Dominik Labarrier optužuje Piolla za uskogrudost. Prema njemu, ljudi žele da izagnaju svaku hrišćansku referencu tokom Francuske revolucije i da se radikalno odreknu ovog "kulturnog nasleđa". "Za njega (Piolli, ur.), Francuska je rođena 1792. godine sa Republikom. Prema njegovom verovanju, pre toga postoji samo užas i tama monarhijske tiranije. Dakle, nova vremena, novi kalendar."

Kao odgovor na kritike, Piolle kaže da ne želi da zabrani hrišćanske praznike. On želi da "državne praznike ostavi otvorenim za izbor svake osobe u skladu sa njenim verskim uverenjima." Međutim, nije naveo šta to znači za škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike