Francuzi spremaju predlog zakona o ukidanju penzione reforme, ali bi trud mogao da bude uzaludan

20.05.2023

17:43

0

Tekst predloga koji je pripremila nezavisna poslanička grupa Liot naći će se 8. juna pred poslanicima u parlamentu

Francuzi spremaju predlog zakona o ukidanju penzione reforme, ali bi trud mogao da bude uzaludan
Copyright AP Photo/Thomas Padilla

U francuskom parlamentu trebalo da se početkom juna održi debata o predlogu zakona o ukidanju penzione reforme, ali bi parlamentarna većina mogla da iskoristi član 40 francuskog Ustava da blokira taj tekst, izjavio je poslanik većine Silven Mejar.

U intervjuu za Frans Info, koji je objavljen u subotu, Mejar je osudio ovaj korak protivnika penzione reforme i ocenio da je njihov predlog zakona o ukidanju penzione reforme "prevara" zbog koje se mora primeniti član 40 francuskog Ustava, prenosi BFMTV.

Tekst predloga koji je pripremila nezavisna poslanička grupa Liot naći će se 8. juna pred poslanicima u parlamentu, ali Mejar, poslanik većine iz Pariza ocenjuje da je reč o "prevari i veoma dobro osmišljenom političkom triku".

- Želimo da se predsednik finansijskog komiteta Erik Kokerel ponaša kao odgovoran arbitar, a ne kao član levičarskog pokreta Nepokorena Francuska Žan-Lika Melanšona. U ovom slučaju mora se primeniti član 40 Ustava Francuske - poručio je Mejar.

Članom 40 francuskog Ustava propisano je da predlozi i amandmani poslanika nisu prihvatljivi ako za sobom povlače smanjenje prihoda ili povećanje javnih izdvajanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike