Dvadeset povređenih, uključujući troje dece, nakon eksplozije zgrade kod Dnjepra

04.06.2023

16:47 >> 00:42

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Dvadeset povređenih, uključujući troje dece, nakon eksplozije zgrade kod Dnjepra
Ilustracija - Copyright AP Photo

U toku je 465. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da će početi "javnu borbu" sa zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije.

U industrijskom preduzeću u belogorodskom Šebekinu izbio je požar nakon granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, saopštio je lider regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

Sjedinjene Države su uverene da su zadovoljile sve potrebe Ukrajine kako bi Kijev mogao da pokrene kontraofanzivu, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u u julu u Litvaniji.

Najvažnije činjenice 

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.59 - Dvadeset povređenih, uključujući troje dece, nakon eksplozije zgrade kod Dnjepra

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, ruska raketa je pogodila dvospratnu stambenu zgradu u blizini Dnjepra, pri čemu je povređeno najmanje 20 ljudi, uključujući petoro dece, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Dnjepropetrovsk Sergej Lisak, na Telegram kanalu.

22.45 - Škole i vrtići oštećeni u selu Murom

Zgrade škole i vrtića oštećene su u granatiranju sela Murom, Šebekinskog okruga, Belgorodske oblasti od strane Oružanih snaga Ukrajine. Takođe, u selu se zapalila feldšer-akušerska stanica (FAP), rekao je na svom Telegram kanalu guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

„Pod Murom vatrom. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava. Od direktnog pogotka granate, FAP se zapalio, oštećenja su i na zgradi rekreativnog centra, škole i vrtića“, napisao je on.

22.30 - Stanovnici Irske prikupili su i poslali u Donjeck humanitarnu pomoć za stanovnike Donbasa, rekao je za RIA Novosti zamenik direktora Beloruskog humanitarnog fonda Vladimir Kazbanov.

22.20 - Žovkva: Ukrajina nema dovoljno naoružanja da bi pokrenula kontraofanzivu

Zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva smatra da Ukrajina nema dovoljno naoružanja da bi počela kontraofanzivu.

"Ako želite da pokrenete uspešnu kontraofanzivu potrebno vam je sve što imate na raspolaganju, artiljerija, oklopna tehnika i tenkovi. Mi ih nemamo dovoljno", rekao je on u izjavi za britanski "Tajms".

20.57 - Šolc poručio proruskim demonstrantima: Podrška Ukrajini nema alternativu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da podrška Ukrajini nema alternativu, nakon što su ga demonstranti prekinuli tokom govora na skupu njegove stranke u Falkenzeu, nedaleko od Berlina.

Oko stotinu proruskih demonstranata okupilo se danas ispred gradske kuće u Falkenzeu i uzvikivalo „ratnohuškači“, „lažljivci, „bandit“ i "Stvorite mir bez oružja", zahtevajući da se prekine vojna pomoć Ukrajini, prenosi ''Kijev independent''.

20.48 - Ruski patrijarh: Putin vratio ikonu "Trojice" Sergejevoj lavri

20.14 - Eksplozija u gradu Dnjepar

Deputat Vrhovne rade Maksim Bužanski izvestio je o eksploziji koja je odjeknula uveče u gradu Dnjepar (bivši Dnjepropetrovsk). „Dnjepar, zvuk eksplozije“, napisao je parlamentarac na svom Telegram kanalu. Lokalne vlasti još nisu komentarisale situaciju. Trenutno je u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna.

19.45 - Zaharova: Rusija spremna za dijalog o kontroli naoružanja, SAD ne pokazuju interesovanje za to

19.15 - U Berdjansku dejstvovala PVO

U Berdjansku je dejstvovala PVO, a oboreno je šest raketa. Između ostalog, oborena je "Točka U" sa kasetnom municijom.


Kako se navodi u saopštenju administracije grada, kijevski režim je nameravao da izvrši udar na grad.

18.45 - Ukrajinska vojska je upotrebila projektil kompleksa Tačka-U za granatiranje grada Berdjansk u Zaporoškoj oblasti, rekao je Volodimir Rogo

17.33 - U požaru na položajima Oružanih snaga Ukrajine uništeno je skladište, artiljerijska jedinica i pet ukrajinskih vojnika.

 

 

 

 

16.46 - Kremlj: Novinari neprijateljskih zemalja neće biti akreditovani za SPIEF

Kremlj je danas potvrdio da novinarima iz "neprijateljskih zemalja" neće biti dozvoljeno da prate Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Odlučeno je da se ovog puta ne akredituju mediji iz neprijateljskih zemalja za SPIEF - potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

On je dodao da je uvek postojalo veliko interesovanje za SPIEF-a, te da će svi ostali novinari moći da prate forum.

16.21 - Sijarto: Rat u Ukrajini ne može da se reši na bojnom polju

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da se rat u Ukrajini ne može rešiti na bojnom polju.

- Svi konačno treba da shvate da ovaj rat ne može da se reši na bojnom polju - napisao je Sijarto na Fejsbuku i istakao da se do dogovora može doći samo za pregovaračkim stolom, prenosi agencija MTI.

15.55 - Saljdo: Ukrajinci kriju "himarse"

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je da ukrajinska vojska krije višecevne bacače raketa "himars" i plaši se da ih prebacuje blizu zone sukoba.

15.45 - Prigožin: Frakcije u Kremlju uništavaju rusku državu

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Evgenije Prigožin izjavio je danas da različite frakcije u Kremlju uništavaju državu tako što pokušavaju da poseju seme razdora između njega i čečenskih boraca.

- Opasne igre su postale uobičajena pojava u kulama Kremlja. One jednostavno uništavaju rusku državu - poručio je Prigožin, prenosi Rojters.

Profimedia
Prigožin

On nije naveo na koje frakcije Kremlja konkretno misli, ali je rekao da će one nastaviti sa svojim pokušajima da šire neslogu, te da će za to morati da plate.

15.01 - Gladkov: Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Dve osobe poginule su danas, a dve su povređene u raketnom napadu na rusku Belgorodsku oblast, koji su izvele Oružane snage Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su naselja u Šebekinskom okrugu od jutra izložena granatiranju.

14.02 - U toku žestoke borbe u pravcu Marjinke

Vojnici specijalnih jedinica „Ahmat“ nastavljaju žestoke borbe u pravcu Marjinke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U pravcu Donjecka vode žestoke borbe jurišne jedinice za specijalne namene „Ahmat" i to u centralnom delu Marjinke, kao i jedinice 1. korpusa u rejonu Avdejevke Donjecke Narodne Republike - navodi se u izveštaju.

13.09 - Ukrajinska vojska doprema artiljeriju ka Hersonu

Ukrajinska vojska dopremila je na front u pravcu Hersona dodatne artiljerijske snage, saopštio je vršilac dužnosti Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

AP Photo/Libkos
 

- Neprijatelj je sve više počeo da koristi artiljeriju. Njihove artiljerijske snage su dopunjene iz Zaporoške, Odeske i Nikolajevske oblasti. Dopremljena im je i municija - kazao je on.

12.02 - Škole u ​​DNR odbacile ukrajinski jezik

Ukrajinski jezik se neće učiti u školama u Donjeckoj Narodnoj Republici u narednoj školskoj godini, rekao je vršilac dužnosti šefa regiona Denis Pušilin.

Jezik nije zabranjen u Republici, ali lokalni studenti jednostavno nisu hteli da ga izaberu kao dodatni kurs, objasnio je Pušilin na forumu u Moskvi u četvrtak.

11.36 - Uništene haubice kojima su snage Kijeva gađale levu obalu Dnjepra

Ruski artiljerijci uništili su ukrajinsku haubicu D-30 u blizini Hersona, kao i jednu haubicu „akacija“, prenose mediji.

U tom napadu je likvidirano i pet ukrajinskih vojnika, a još troje je ranjeno.

11.31 - Borelj: Ukrajina će kapitulirati bez zapadnog oružja

Konflikt u Ukrajini će se brzo završiti bez isporuka zapadnog naoružanja, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, prenosi agencija „Rojters“.

- Mi ne možemo da prekinemo isporuke naoružanja Kijevu jer ne želimo mir koji će dovesti do kapitulacije Ukrajine - rekao je on na azijskom bezbednosnom forumu „Šangri-La dijalog“.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

11.26 - Ukrajinska vojska granatirala DNR, ima poginulih

Ukrajinska vojska granatirala je Kujbiševsku četvrt Donjecka ispalivši 10 raketa iz višecevnih raketnih lansera, saopštile su vlasti.

Jedan civil poginuo je nakon što su ukrajinske snage granatirale mesto Kirilovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

9.33 - Ruski specnaz likvidirao četiri ukrajinske pešadijske jedinice

Jedinice ruskog specnaza iz grupacije „Jug“ likvidirale su četiri jedinice ukrajinske pešadije i celokupan njihov položaj.

Prema rečima portparola vojne grupe „Jug“ Vadima Astafjeva, pored ljudstva, u blizini mesta Želano Vtoroje uništena je i haubica D-20 kalibra 152 milimetra, dva oklopna vozila, stanica za radioelektronsku borbu i jedan pikap.

9.22 - Zelenski: Ukrajina je spremna za kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu za ponovno zauzimanje teritorija koje je okupirala Rusija, izjavio  je ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski.

- Duboko verujemo da ćemo uspeti - rekao je Zelenski u intervjuu za "Volstrit žurnal" koji je danas objavljen.

Zelenski je istakao da ne zna koliko će trajati ukrajinska kontraofanziva, ali je naveo da je Ukrajina spremna za kontranapad, preneo je Rojters.

AP Photo/Matthias Schrader
Zelenski

8.20 - Ruska avijacija uništila ukrajinski komandni centar kod Severska

Ruska avijacija uništila je ukrajinski komandni centar u blizini grada Severska, izjavio je portparol vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

U pitanju je komandni centar 81. aeromobilizovane brigade ukrajinske vojske.

Takođe, artiljerijske jedinice ruske vojske uništile su ukrajinske vatrene položaje u blizini Spornog, kao i skladište municije u blizini Umanskog.

7.15 - Danilov: Vrata za pregovore sa Moskvom smo čvrsto zatvorili

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da su vrata Kijeva za pregovore sa Moskvom „dovoljno čvrsto zatvorena“ .

„Nismo zatvorili vrata, nećemo ih otvoriti, mi smo ih čvrsto zatvorili. Vi znate da postoji odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu po ovom pitanju – da nećemo voditi nikakve pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“ , rekao je on na TV kanala Rada.

7.00 - Luka Taman spremna da obustavi isporuku eksplozivnog tečnog gasa

Crnomorska luka Taman spremna je da obustavi izvoz eksplozivnog tečnog naftnog gasa zbog opasnosti od napada dronom, prenosi Rojters, pozivajući se na tri izvora sa direktnim saznanjima o situaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike