Ruski patrijarh: Putin vratio ikonu "Trojice" Sergejevoj lavri

03.06.2023

20:15

0

Patrijarh je rekao da će ikona biti izložena u Hramu Hrista Spasitelja godinu dana kako bi vernici mogli da joj se poklone, a zatim će biti vraćena u Trojice-Sergejevu lavru

Ruski patrijarh: Putin vratio ikonu "Trojice" Sergejevoj lavri
Patrijrh Kiril - Copyright Profimedia

Ruski patrijarh Kiril saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin predao Ruskoj pravoslavnoj crkvi čuvenu ikonu "Trojice", ruskog slikara Andreja Rubljova kako bi bila postavljena u Trojice-Sergejevoj lavri na mesto gde se sada nalazi njena kopija.

„Na moju molbu predsedniku države Vladimir Putin je doneo istorijsku odluku o vraćanju čudotvorne ikone Ruskoj pravoslavnoj crkvi da bi bila postavljena na svom istorijskom mestu – tamo gde se sada nalazi njena kopija. To je veliki događaj“, naveo je patrijarh.

Patrijarh je rekao da će ikona biti izložena u Hramu Hrista Spasitelja godinu dana kako bi vernici mogli da joj se poklone, a zatim će biti vraćena u Trojice-Sergejevu lavru, sedište Ruske pravoslavne crkve.

Rubljov je naslikao ikonu u 15. veku i ona se smatra jednim od remek-dela ruskog ikonopisa. Ona je 1929. godine po nalogu tadašnjih ruskih vlasti premeštena u Tretjakovsku galeriju, a 15. maja ove godine obelodanjeno je da će biti vraćena RPC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike