Medvedev upozorio London: Britanija je u ratu sa Rusijom, njihovi zvaničnici su legitimne mete

31.05.2023

10:10

0

Nekadašnji predsednik Ruske Federacije reagovao je na reči ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsa Kleverlija da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica

Medvedev upozorio London: Britanija je u ratu sa Rusijom, njihovi zvaničnici su legitimne mete
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da London protiv Moskve faktički vodi neobjavljeni rat, što znači da se svaki britanski zvaničnik može smatrati legitimnom vojnom metom.

Ove reči usledile su kao reakcija na izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica.

- Danas Velika Britanija deluje kao saveznik Ukrajine, pružajući joj vojnu pomoć u vidu tehnike i stručnjaka. Dakle, defakto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije. U tom slučaju, bilo koji njen javni funkcioner (kako vojni, tako i civilni koji doprinosi ratu) može se smatrati legitimnom vojnom metom - rekao je Medvedev.

Nekadašnji predsednik Rusije istakao je i da je London bio i ostao večiti neprijatelj Moskve.

- Glupi zvaničnici Velike Britanije, našeg večitog neprijatelja, treba da imaju na umu da se prema opšte priznatom međunarodnom pravu koji reguliše vođenje rata u savremenim uslovima, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihov položaj takođe može kvalifikovati kao da su u ratu - napisao je Medvedev na Tviteru.

AP photo
Medvedev

Kleverli ranije nije želeo da odgovori na pitanje da li je Kijev umešan u napade dronovima na Moskvu, ali je rekao da su napadi na „legitimne vojne mete“ van Ukrajine deo njene samoodbrane.

Pritom je istakao da neće spekulisati o prirodi napada.

U utorak su u ranim jutarnjim satima ukrajinske bespilotne letelice izvele napade u Moskvi i oštetile stambene zgrade duž Lenjinskog prospekta i u Ulici Profsojuzna na jugozapadu Moskve. Takođe, jedan dron je pogodio zgradu u Ulici Atlasova u Novoj Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je napad ukrajinskih dronova na Moskvu teroristički akt.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike