Mediji: Šef CIA u maju bio u tajnoj poseti Kini

02.06.2023

20:16

0

Tajna poseta realizovana u trenutku kada zvanični Vašington insistira na pregovorima sa Pekingom na najvišem nivou s ciljem da se stabilizuju odnosi

Mediji: Šef CIA u maju bio u tajnoj poseti Kini
Direktor CIA Vilijam Berns - Copyright Tom Williams/Pool via AP

Šef CIA Vilijam Berns u maju je tajno posetio Kinu kako bi razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izvore.


„Prošlog meseca Berns boravio je u Pekingu gde se sastao sa kineskim kolegama i istakao važnost očuvanja direktnih kanala komunikacije između obaveštajnih službi“, rekao je sagovornik FT.

Tajna poseta realizovana u trenutku kada zvanični Vašington insistira na pregovorima sa Pekingom na najvišem nivou s ciljem da se stabilizuju odnosi.

Bernsova poseta je poseta na najvišem nivou otkako je bivši zamenik državnog sekretara Vendi Šerman jula 2021. posetila Tjencin.
AP Photo/Ng Han Guan
 


Izvori navode da američki predsednik Džozef Bajden ima poverenja u Bernsa koji je ranije obavljao diplomatske poslove i delikatne misije u inostranstvu.

Prema navodima britanskog lista, Bela kuća i CIA nisu komentarisali navode o poseti ali je jedan američki zvaničnik rekao da se Berns sastao sa predstavnicima kineske obaveštajne službe.

Podsetimo, odnosi SAD i Kine drastično su zahladneli nakon što je u avgustu prošle godine tadašnji predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan.

Peking, koji Tajvan smatra delom svoje teritorije, protumačio je tu posetu kao podršku Amerike tajvanskom separatizmu i nakon toga je održao velike manevre.

Napetost u odnosima dodatno je porasla nakon što je na nebu iznad Amerike uočen kineski vazdušni balon.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike