Doneta odluka: Sirija se nakon 10 godina vraća u Arapsku ligu

07.05.2023

14:31

0

U poslednje vreme je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, organizovalo bilateralne posete i sastanke sa Damaskom

Doneta odluka: Sirija se nakon 10 godina vraća u Arapsku ligu
Bašar Al Asad - Copyright SANA vía AP, Archivo

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige usvojili su danas odluku o vraćanju Sirije u članstvo u toj organizaciji posle više od 10 godina suspenzije, saopštio je danas portparol Arapske lige.

Odluka koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, doneta je na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u Kairu, preneo je Rojters.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine posle gušenja u krvi protesta protiv Asada, koji su doveli do razornog građanskog rata. Mnoge arapske zemlje su zatim povukle diplomatske predstavnike iz Damaska, podseća britanska agencija.

U poslednje vreme je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, organizovalo bilateralne posete i sastanke sa Damaskom, iako su neke, poput Katara, protiv pune normalizacije odnosa dok se ne nađe političko rešenja za konflikt u Siriji.

I dalje se među arapskim zemljama traži konsenzus za upućivanje poziva Asadu na samit Arapske lige 19. maja u Rijadu, na kojem bi bilo reči o koracima ka normalizaciji odnosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike