Najduža bitka u Ukrajini: Borba za Bahmut traje osam meseci, ovo je njena hronologija

21.05.2023

13:13

0

Borbe za Bahmut na istoku Ukrajine traju osam meseci i to je postala najduža bitka za grad

Najduža bitka u Ukrajini: Borba za Bahmut traje osam meseci, ovo je njena hronologija
Copyright Prigozhin Press Service via AP

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je strateški grad Bahmut (Artjomovsk) ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

U međuvremenu je svet obišla vest da je ukrajinski predsednik Vladomir Zelenski potvrdio ovu informaciju, ali je to ubrzo demantovano.

- Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski demantuje tvrdnje da je grad Bahmut pao u ruke ruskih snaga - rekao je njegov portparol Sergej Nikiforov.

Borbe za Bahmut na istoku Ukrajine traju osam meseci i to je postala najduža bitka za grad. 

Prema pisanju Aldžazire, 8. maja 2022. godine Ukrajina je potvrdila da su se njene snage povukle iz Popasne, grada oko 24 kilometara istočno od Bahmuta. Tri meseca kasnije 9. avgusta Britanska odbrambena obaveštajna služba saopštava da je Bahmut najuspešniji ruski front i da su trupe napredovale oko 10 kilometara u regionu.

Vagner počinje sa napadima 8. oktobra, a 15. oktobra Zelenski saopštava da je situacija u Bahmutu “najteža” od svih ratišta, ali dodaje da Ukrajina drži pozicije.

Prigozhin Press Service via AP
 

 

Zelenski 20. decembra iznenada dolazi u posetu gradu, gde ukrajinske vojnike poziva da se bore i dalje.

Mesec dana kasnije, 25. januara ove godine, ukrajinska vojska saopštava da se povukla iz grada Soledara, severno od Bahmuta. Zelenski 3. februara poručuje da će se Ukrajina boriti “sve dok bude mogla” za Bahmut. “Niko neće dati Bahmut… Smatramo Bahmut svojom tvrđavom”, naveo je tada.

Nakon što je delovalo da Kijev planira povlačenje početkom marta, a zapadni saveznici doveli u pitanje stratešku važnost Bahmuta, Ukrajina je odlučila da pojača svoje snage u Bahmutu, rekavši da ta bitka blokira najbolje ruske vojne jedinice.

Već 22. marta Zelenski ponovo iznenada posećuje trupe u blizini Bahmuta kako bi im zahvalio na hrabrosti i podelio nagrade.

Vođa "Vagnera" Jevgenij Prigožin početkom aprila saopštava da je Bahmut zauzela Moskva “s pravne tačke gledišta”. Ukrajina odbacuje ovu tvrdnju.

Prigozhin Press Service via AP
 

 

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštava 26. aprila da su borbe dosegle zapadnu periferiju Bahmuta, dok Ukrajina pokušava da zadrži kontrolu nad glavnim pristupnim saobraćajnicama.

Prigožin 20. maja saopštava da su Vagnerove snage zavšile zauzimanje Bahmuta. Ukrajina tvrdi da njene snage još brane jugozapadni deo grada.

Danas je ovu informaciju zvanično potvrdilo rusko ministarstvo odbrane, što je Ukrajina ponovo demantovala.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike