Važan korak ka prevazilaženju krize u Siriji: Bašar el Asad se sastao sa saudijskim princom Fejsalom bin Farhanom

18.04.2023

18:58

0

Damask i Rijad su se još malo približili prilikom ovog susreta

Važan korak ka prevazilaženju krize u Siriji: Bašar el Asad se sastao sa saudijskim princom Fejsalom bin Farhanom
Bašar Al Asad - Copyright SANA vía AP, Archivo

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan sastao se danas u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, javili su sirijski državni mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije navelo je u saopštenju da poseta princa Fejsala dolazi zbog „želje i zainteresovanosti" Rijada da se postigne političko rešenje za sirijsku krizu.

To rešenje, kako se dodaje, trebalo bi da otkloni sve posledice sirijske krize i sačuva jedinstvo, bezbednost, stabilnost i arapski identitet Sirije i vrati je u arapsko okruženje, "na dobrobrobit bratskog sirijskog naroda”, prenosi Al Arabija.

 

 

Poseta je usledila nekoliko dana pošto je sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad posetio Saudijsku Arabiju, što je bilo prvo takvo putovanje od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Nakon toga, ministri spoljnih poslova zemalja Saveta za saradnju u Zalivu, Egipta, Jordana i Iraka, održali su samit u Džedi kako bi razgovarali o mogućem povratku Sirije u arapsko okrilje.

Saudijska Arabija i Sirija su se saglasile da obnove diplomatske odnose, a Rojters je preneo ranije ovog meseca da će Bin Farhan otputovati u Damask kako bi pozvao Asada na samit Arapske lige u Rijadu 19. maja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike