Lideri G7 saglasni da treba da obuzdaju veštačku inteligenciju: Planiraju usvajanje međunarodnih tehničkih standarda AI

21.05.2023

07:15

0

Grupa sedam se saglasila da bi trebalo odmah da se sagledaju "stanje, mogućnosti i izazovi"

Lideri G7 saglasni da treba da obuzdaju veštačku inteligenciju: Planiraju usvajanje međunarodnih tehničkih standarda AI
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dok se zakonodavna tela najrazvijenijih zemalja sveta fokusiraju na pitanje veštačke inteligencije (AI) lideri Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih država sveta (G7) u subotu su se saglasili da je potrebno da se razvijaju i usvoje međunarodni tehnički standardi za pouzdanu veštačku inteligenciju.

Lideri G7 su na samitu u Hirošimi prepoznali da pristupi ostvarivanju zajedničke vizije u cilju kreiranja pouzdane veštačke inteligencije mogu da variraju, ali da  bi "upravljanje digitalnom ekonomijom trebalo da bude usklađeno sa zajedničkim demokratskim vrednostima"  prenosi Rojters.

- Želimo da sistemi veštačke inteligencije budu tačni, pouzdani, sigurni i nediskriminatorni, bez obzira na poreklo - izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u petak.

Lideri G7 saglasili su se da bi trebalo odmah da se sagledaju "stanje, mogućnosti i izazovi generativne AI", podskup tehnologija koju je popularizovala aplikacija ČatGPT.

Američki milijarder Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju podigli su uzbunu u martu ove godine pozivajući na šestomesečnu pauzu u razvijanju moćnih sistema AI, navodeći kao razlog potencijalne društvene rizike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike