Zelenski: Ukrajinske snage neće braniti Bahmut po svaku cenu

19.02.2023

22:16

0

Autor: M. Vu.

Komentarišući izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne želi da vidi Rusiju „razorenu“, Zelenski je rekao da francuski lider „gubi vreme“

Zelenski: Ukrajinske snage neće braniti Bahmut po svaku cenu
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinske snage ne nameravaju da brane Bahmut (Artjomovsk) po svaku cenu i do poslednjeg vojnika, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.


- Ovo nije naročito veliki grad. Zapravo, kao i mnogi drugi... u Donbasu. Važno nam je da ga branimo, ali ne po svaku cenu i da svi poginu. Borićemo se dokle god je razumno. Rusi zatim žele dalje do Kramatorska i Slavjanska, do granica Donbasa i do Dnjepra, ako uspeju. Mi pružamo otpor, a u međuvremenu pripremamo sledeću kontraofanzivu - rekao je Zelenski u intervjuu za italijanske medije.

Komentarišući izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne želi da vidi Rusiju „razorenu“, Zelenski je rekao da francuski lider „gubi vreme“.
Christophe Petit Tesson, Pool via AP


- Biće to beskorisni dijalog, Makron zapravo gubi vreme. Došao sam do zaključka da nemamo moć da promenimo poziciju Rusije. Ako su odlučili da se izoluju u snu o obnavljanju stare sovjetske imperije, mi tu ništa ne možemo da uradimo, to je njihova stvar da li će sarađivati ili ne sa zajednicom naroda na osnovu međusobnog poštovanja - rekao je Zelenski, prenosi „Korijere dela sera“.

Makron je ranije u intervjuu za francuske medije izjavio da Pariz nikada nije želeo da Rusija bude uništena i da nikada neće podržati takav stav, za razliku od niza istočnoevropskih država.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara 2022. objavio o početku vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike