„Imaju pet meseci": Američki mediji tvrde da Ukrajina mora da se dokaže da bi dobila još pomoći od SAD

19.05.2023

14:14

0

Podrška slanju pomoći, prema anketama, u američkoj javnost takođe opada

„Imaju pet meseci": Američki mediji tvrde da Ukrajina mora da se dokaže da bi dobila još pomoći od SAD
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Prema nekim procenama, SAD su već obezbedile ili obećale više od 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali američki mediji sada izveštavaju da to neće trajati još dugo i da Kijev ima pet meseci da pokaže vidljive i značajne uspehe, kao i da se zapadni saveznici plaše da bi finansijska i vojna podrška SAD mogla oslabiti i da će se povećati pritisak na predsednika Vladimira Zelenskog da uđe u mirovne pregovore.

Američki mediji su izvestili o tome pozivajući se na nekoliko visokih evropskih zvaničnika koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Sjedinjene Američke Države ulaze u izborni ciklus i važno je, kaže jedan evropski zvaničnik, da se američka javnost kupi idejom da je više od 113 milijardi dolara pomoći poreskih obveznika dato Ukrajini bilo delotvorno i „da se dokaže da su svi ti paketi pomoći bili uspešni u pogledu napretka Ukrajine“.

Američki zvaničnici tvrde da je trenutni paket od 48 milijardi dolara koji je odobren prošle godine dovoljan da održi Ukrajinu još otprilike pet meseci, ali evropski saveznici su zabrinuti da se budući paketi pomoći iz SAD neće približiti tom nivou.

Ranije ovog meseca ukrajinski predsednik rekao je da je njegovoj zemlji potrebno više zapadnog oružja pre nego što naredi početak ukrajinske kontraofanzive. On je ove nedelje posetio četiri zemlje NATO-a, Italiju, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, obezbeđujući milijarde dolara pomoći, ali evropska podrška je i dalje samo delić onoga što SAD pružaju.

Profimedia
 

Američka vlada je takođe dostigla svoju samonametnutu gornju granicu duga, što je dovelo do debate o domaćoj potrošnji. Neki socijalni programi mogu biti presečeni u pregovorima, što bi dodatno otežalo prodaju paketa pomoći američkim poreskim obveznicima ako Ukrajina ne bude predstavljena kao pobednik.

Američki predsednik Džo Bajden je, barem javno, ostao nepokolebljiv u svojoj podršci Ukrajini. Pre nego što je krenuo na samit G7 u sredu, zvaničnik Bele kuće je rekao da je „predsednik Bajden bio veoma jasan u pogledu podrške Ukrajini koliko god je potrebno".

Međutim, Bajdenov verovatni protivnik 2024. godine, bivši predsednik Donald Tramp, rekao je prošle nedelje da ne razmišlja o ratu „u smislu pobeda i poraza“, već je umesto toga fokusiran na „rešavanje toga kako bismo prestali da se ubijaju svi ti ljudi”. Takođe se nije obavezao da će poslati još paketa pomoći i tvrdio je da bi okončao rat „za 24 sata“.

Podrška slanju pomoći u američkoj javnost takođe opada. Ankete su pokazale podršku od čak 48 odsto u januaru, dok je u nekima taj broj prešao 50 odsto poslednjih meseci, što je daleko od prošlog leta kada je 73 odsto Amerikanaca podržalo vojnu pomoć Ukrajini.

Bez značajnih dobitaka ukrajinskih oružanih snaga malo je verovatno da će se taj trend preokrenuti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike