Belorusija delimično obnovila kontrolu na granici s Rusijom, Mađarska će blokirati nove sankcije Moskvi

17.05.2023

21:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Belorusija delimično obnovila kontrolu na granici s Rusijom, Mađarska će blokirati nove sankcije Moskvi
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 448. dan.

Ruska vojska nije svaki put lansirala onoliko „Kinžala“ koliko Kijev navodno obara svojim izjavama, rekao je ministar odbrane Šojgu, komentarišući navode da su Oružane snage Ukrajine presrele šest hipersoničnih projektila. 

Mađarska je blokirala dodelu još jedne tranše vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda. 

Zamenik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Igor Žovkva rekao je da Ukrajini nedostaje oružje za kontraofanzivu.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

21.32 - Belorusija delimično obnovila kontrolu na granici s Rusijom

Belorusija je delimično obnovila kontrolu na svojoj granici s Rusijom, potvrdio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik. Ovo je prvi put u 28 godina da se uvode kontrole na granici dugoj 1239 kilometara. 

21.00 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predložio je da se u fond koji se koristi za finansiranje vojne pomoći Ukrajini doda 3,5 milijardi dolara, prenosi Rojters pozivajući se na izvore.

20.58 - Šunter: Obe strane u ratu u Ukrajini koriste "jako egzotično oružje"

I Rusija i Ukrajina upotrebljavaju "jako egzotično oružje", od najmodernijeg zasnovanog na stelt tehnologiji, do onog kojim bi se mogli pohvaliti i vojni muzeji, izjavio je danas Danijel Šunter iz Balkanske bezbednosne mreže i ocenio da upravo ta mešavina naoružanja pokazuje važnost korišćenja svih postojećih resursa.

19.50 - Vatikan: Došlo je vreme za mir

Došao je momenat da se preduzmu akcije u cilju dostizanja pravednog i konačnog mira u Ukrajini, izjavio je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin, govoreći u Rejkjaviku na samitu Saveta Evrope.

On je istakao da se trenutno ne može pasivno posmatrati kako u zemlji i dalje traje oružani sukob.

Sekretar je izneo uveravanja da će Sveta stolica nastaviti da igra svoju ulogu.

Pixabay
Vatikan se zalaže za postizanje mira u Ukrajini

18.55 - Kuleba rekao kineskom izaslaniku da se Ukrajina ne odriče teritorije radi mira

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas u Kijevu u razgovoru sa kineskim izaslanikom za evroazijska pitanja, Li Huijem, da Ukrajina ne bi prihvatila mirovne predloge za okončanje rata sa Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

17.33 - Rusija i Ukrajina potvrdile produženje sporazuma o žitu

Rusija i Ukrajina danas su potvrdile da su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je sporazum produžen kako bi se pomoglo zemljama u nevolji.

17.30 - Novak: Najvažniji zadatak postizanje pravednog mira za okončanje rata u Ukrajini

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas u Rejkjaviku da kao hrišćanski konzervativni političar smatra da je najvažniji zadatak da se traži mogućnost postizanja pravednog mira za okončanje rata u Ukrajini.

Šefovi država i vlada Saveta Evrope imaju izuzetnu odgovornost u unapređenju i obezbeđivanju mira za građane svojih zemalja, rekla je ona i pozdravila to što sve veći broj lidera podržava fer i pravedan mir za koji je rekla da je "univerzalna želja svih naših građana".

16.20 - Rusija i Belorusija ostraju privržene Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja

Rusija i Belorusija su ponovo potvrdile posvećenost Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, saopštili su danas ministri spoljnih poslova dve zemlje.

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik dodao je da su mere koje su Minsk i Moskva preduzeli protiv zapadnih sankcija dale pozitivne rezultate.

16.17  - Erdogan:Sporazum o žitu produžen za još 60 dana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da će sporazum o žitu biti produžen za 60 dana.

On je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija na postizanju dogovora.

Presidencia de Turquía vía AP
Redžep Tajip Erdogan

15.57 - Rusija: Naređeno hapšenje producenta Rodnjanskog i reditelja Viripajeva

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Rodnjanski i Viripajev, koji se nalaze van Rusije, biće stavljeni u pritvor kada ruske vlasti budu uspele da ih privedu ili kada dvojica optuženih budu izručeni.

Rodnjanski, koji je rođen u Kijevu, bio je među najuticajnijim ličnostima u ruskoj kinematografiji poslednjih decenija, a Rusiju je napustio nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

15.51 - Mađarska: Ukrajina da ukloni OTP s liste ratnih sponzora ako želi novu pomoć EU

Budimpešta će blokirati sledeću tranšu vojne podrške Evropske unije Ukrajini i svaki novi paket sankcija Rusiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Šef mađarske diplomatije naveo je da se to može promeniti samo pod uslovom da Kijev ukloni mađarsku banku OTP sa svoje liste ratnih sponzora.

Mađarska nije odobrila isplatu sledeće tranše vojne podrške Ukrajini obezbeđene u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), saopštila je u utorak kancelarija portparola vlade.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

15.49 - Blumberg: Sporazum o žitu će biti produžen

Sporazum o žitu biće produžen i Rusija zasad neće napustiti dogovor, tvrde neimenovani turski zvaničnici, a javlja Blumberg.

Produženjem sporazuma će ostati otvorena glavna trgovinska ruta, čime će biti ojačane globalne zalihe hrane.

14.13 - Putin: Cena gasa neznatno pala, Rusija smanjila proizvodnju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je situacija na svetskom tržištu nafte apsolutno stabilna kao i da je smanjenje proizvodnje energije u Rusiji potrebno je za održavanje cena na svetskom tržištu.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File
Vladimir Putin

13.47 - Zemlje EU će pomoći svojim kompanijama da napuste Rusiju

Zemlje EU će finansijski i pravno pomoći svojim kompanijama da napuste Rusku Federaciju, preneo je danas briselski EU "Obzerver".

EU se boji da će Rusija naplaćivati visok porez na profit od evropskih kompanija na ruskom tržištu "kako bi finansirala rat" i zato želi da ubrza njihov izlazak iz ove zemlje.

12.52 - Nemačka vlada traži mehanizme za naplatu ratne odštete Kijeva od Moskve

Nemačka vlada istražuje mehanizme za obezbeđivanje ratne odštete za rusku agresiju na Ukrajinu, uključujući mogućnost korišćenja imovine Moskve za kompenzaciju Kijevu, saopštio je danas portparol vlade.

12.35 - Šolc: Potrebne pragmatične mere kako Rusija ne bi zaobilazila sankcije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da njegova vlada želi pragmatične mere kako bi sprečila zaobilaženje sankcija uvedenih Rusiji.

Kako navodi Rojters, Šolc će ove nedelje prisustvovati sastanku lidera Grupe sedam (G7) u Japanu na kojem će razgovarati o planovima za pooštravanje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

11.53 - Duda: Poljska je Ukrajini predala skoro sve lovce MiG-29

Poljska je predala Ukrajini skoro sve svoje lovce MiG-29, ali republika nije spremna da isporuči Kijevu svoje avione F-16, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda u Rejkjaviku.

AP Photo/Markus Schreiber
Andžej Duda

- Predali smo skoro sve naše MiG-29, koje je Ukrajina tražila od samog početka sukoba - rekao je on, ističući da je Varšava Kijevu pružila vojnu pomoć vrednu milijarde dolara i da je među prve tri zemlje po podršci Ukrajini.

11.17 - Ignat: Nemoguće je uništiti Patriot Kinžalom

Portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da je nemoguće uništiti PVO sistem Patriot jednim udarom rakete Kinžal.

- Želim da kažem: Ne brinite za sudbinu Patriota - rekao je Ignat, prenosi Interfaks Ukrajina.

11.04 - Zamrznuti računi finskih ambasada u Rusiji

Bankovni računi finskih ambasada u Rusiji zamrznuti su, saopšteno je danas iz finskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol tog Ministarstva saopštio je da računi ambasade u Moskvi, kao i konzulata u Sankt Peterburgu ne funkcionišu, ali je odbio da dalje komentariše, prenosi Rojters.

9.43 - Kalas: Ukrajina ne može da postane članica NATO dok traje sukob

- Ukrajina ne može da uđe u NATO dok je rat u toku. Ali ne možemo da ignorišemo molbu Kijeva za članstvo u alijansi - rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Kalasova takođe smatra da je neophodno snabdevanje Ukrajine municijom većeg dometa.

AP Photo/Pavel Golovkin
Kaja Kalas

- Oni ne žele da napadaju Rusiju. Ali da bi se odbranili, potrebno im je oružje većeg dometa -dodala je ona.

8.40 - Britanija i Holandija formiraju koaliciju za isporuku F-16 Ukrajini

Velika Britanija i Holandija objavile su da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju za kupovinu borbenih aviona F-16 za Ukrajinu. Dogovor je postignut nakon sastanka britanskog i holandskog premijera, Rišija Sunaka i Marka Rutea, navodi se na sajtu britanske vlade.

Oba premijera su se složila da je Ukrajina zaslužila mesto u NATO-u i smatraju da saveznici treba da nastave da pružaju dugoročnu pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti.

8.12 - UN: Nastavljaju se konsultacije o produženju sporazuma o žitu

Konsultacije sa zainteresovanim stranama za produženje sporazuma o žitu su u toku na različitim nivoima, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stiven Dižarik.

- Kontakti se odvijaju na različitim nivoima. Očigledno su u delikatnoj fazi. Generalni sekretar je u toku sa situacijom. Razgovarao je sa Martinom Grifitsom i drugima - rekao je Dižarik, prenosi TASS. 

7.55 - Ramafosa: Putin i Zelenski pristali na razgovore sa afričkom delegacijom

AP Photo/Denis Farrell
Siril Ramafosa

 Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, pristali su na odvojene susrete sa delegacijom lidera šest afričkih zemalja kako bi razgovarali o potencijalnom planu za okončanje rata u Ukrajini, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

On je otkrio da je telefonom razgovarao sa Putinom i Zelenskim tokom vikenda i da su obojica pristala da "ugoste afričke lidere u mirovnoj misiji" u Moskvi i Kijevu, preneo je AP.

- Suština naših razgovora su napori da se nađe mirovno rešenje za razarajući konflikt u Ukrajini - poručio je Ramafosa.

7.15 - Šojgu o "kindžalima" koje je navodno oborio Kijev: Nismo toliko ni ispalili

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je za Sputnjik da tvrdnje kijevskih vlasti da je njihova PVO navodno tokom protekle noći iznad Kijeva oborila „svih šest ispaljenih ‘kindžala’" ne odgovaraju istini.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

"Već sam govorio i ponoviću. Nismo lansirali toliko 'kindžala' koliko oni svaki put navodno tvrde da su oborili. Pri tome, broj tih ukrajinskih presretanja je tri puta veći od onoga što mi ispaljujemo, a da ne govorimo o tome da je i dalje veliko pitanje ko tamo zaista upravlja američkim sistemima. I sa tipom raketa sve vreme greše. Zato i ne pogađaju", rekao je Šojgu.

7.00 - Zaharova: EU je predala deo suvereniteta Americi

Moderna Evropska unija namerno je predala deo svog suvereniteta Sjedinjenim Državama i ostaje jedina tačka na mapi na kojoj Vašington može da deluje sa pozicije snage. Ovo mišljenje je sa voditeljkom programa „U međuvremenu” Natalijom Metlinom podelila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

„Sama tačka na mapi sveta gde SAD uspevaju da deluju sa pozicije snage i ultimatuma, gde SAD dozvoljavaju i uspevaju da deluju sa pozicije snage, jeste Evropska unija“, rekla je Zaharova.

Po njenom mišljenju, evrograndovi su bili žrtve američkog pritiska, i to namerno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike