Britanski medij: Kijev strahuje od kontraofanzive, plaši se neuspeha i gubitka podrške zapada

13.05.2023

11:51

0

Pojedini američki zvaničnici priznaju da Ukrajina treba da postigne neki uspeh na bojnom polju kako bi ubedila Kongres i Amerikance da je neophodno da nastave da joj pružaju podršku

Britanski medij: Kijev strahuje od kontraofanzive, plaši se neuspeha i gubitka podrške zapada
Copyright AP Photo/Kateryna Klochko

Ukrajinski zvaničnici nisu sigurni u uspeh planirane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i plaše se da će Zapad prestati da šalje vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, piše britanski portal „Fajnenšel tajms“.

- Pojedini visoki zvaničnici u Kijevu zauzeli su iza zatvorenih vrata, kako je jedan od njih rekao, „veoma realističan i veoma pragmatičan stav" - navodi se u članku.

Kako piše list, ukrajinski zvaničnici priznaju da je malo verovatno da će Kijev uspeti da uspostavi kontrolu nad DNR, LRN, Zaporoškom i Hersonskom oblašću - „barem kada je reč o ovoj godini“.

Kijev je zabrinut i da će, ukoliko tokom kontraofanzive ne budu zauzete značajne teritorije, Zapad početi da sumnja u potrebu da se pomaže Ukrajini i insistiraće na pregovorima između Kijeva i Moskve.

Pojedini američki zvaničnici priznaju da Ukrajina treba da postigne neki uspeh na bojnom polju kako bi ubedila Kongres i Amerikance da je neophodno da nastave da joj pružaju podršku.

Pritom, kako list navodi, postoji mogučnost da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odložio kontraofanzivu kako bi ubedio zapadne partnere da isporuče snažnije oružje.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je početkom aprila da ukrajinska kontraofanziva može početi na leto, dok je nešto kasnije rekao da će početi „uskoro“. Američki mediji su pisali da Ukrajina navodno pokreće kontraofanzivu 30. aprila. Međutim, ruski eksperti ističu da se ne može verovati kontradiktornim izjavama iz Vašingtona i Kijeva, jer je to verovatno deo dezinformacione kampanje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike