Izbori u Turskoj: Izvestan drugi krug za predsednika, Erdogan ispod 50 posto(FOTO)

15.05.2023

16:31 >> 01:11

0

Predsednik centralne izborne komisije Turske Ahmet Ener saopštio je da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima

Izbori u Turskoj: Izvestan drugi krug za predsednika, Erdogan ispod 50 posto(FOTO)
Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra/Francisco Seco/Umit Bektas

Na osnovu obrađenih 96 odsto biračkih mesta, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,3 odsto glasova, dok je glavni kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu osvojio 45,01 procenata glasova, javlja Si-En-En Turk, pozivajući se na podatke agencije Anadolija.

Treći kandidat na predsedničkim izborima Sinan Ogan osvojio je 5,2 odsto glasova.

Na parlamentarnim izborima, Erdoganova koalicija ima 49,86 odsto, dok opozicija ima 34,88 procenata.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 35,72 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila 24,91 procenata glasova.

Nekoliko minuta posle ponoći Erdogan je stigao u centralu AK partije u Ankari.

 

 

 

Turska državna televizija prenela je poslednje rezultate i ocenila da postoji verovatnoća da će biti održan drugi krug izbora.

 

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je pristalice da ne napuštaju izborne jedinice, a njegova administracija saopštila je da je Erdogan poleteo u Ankaru iz Istanbula.

Predsednik centralne izborne komisije Turske Ahmet Ener saopštio je da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima.

Slavlje u Novom Pazaru

U Novom Pazaru večeras oko 23 sata počela je proslava povodom izborne pobede Redžepa Tajipa Erdogana za predsednika Turske i njegove Stranka pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Novopazarci su u svojim vozilima, istaknutim turskim zastavama i bakljama pružili podršku novom-starom predsedniku Republike Turske.

Erdogan: Uzurpacija nacionalne volje

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se na Tviteru ističući da je činjenica da to što su izbori 14. maja održani "u vidu velikog praznika demokratije u miru i tišini" izraz demokratske zrelosti Turske.

 

- Dok su izbori protekli u tako pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se na brzinu objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje. Drago nam je što se naklonost naše nacije ogleda u tekućem prebrojavanju glasova. Molim sve predstavnike moje stranke i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne utvrde - poručio je Erdogan.

Predsednik je čestitao i zahvalio svim građanima koji su glasali "u ime demokratije" i učestvovali u izbornom procesu.

Počelo slavlje Erdoganovih pristalica

Pristalice Redžepa Tajipa Erdogana i njegove vladajuće stranke AKP okupile su se i slave preliminarne rezultate po kojima vodi dosadašnji šef države. Ispred sedišta Erdoganove partije u Istanbulu može se videti veliki broj turskih zastava, slike njegovog lidera, pa čak i baklje.

U centru Istanbula, međutim, nema masovnih uličnih skupova ni posle prebrojanih više od 50 odsto glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Dopisnik "RIA Novosti" piše da se iz džamije na trgu Taksim čuje poziv na večernju molitvu.
 

Mediji: Kiličdaroglu bolji od Erdogana

Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu ima 7,6 procenata više glasova od sadašnjeg turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, tvrdi proopoziciona novinska agencija ANKA.

Tanjug/AP/Uncredited
 

Kako navodi ova agencija, nakon otvaranja 31,2 odsto glasačkih kutija, Kiličdaroglu na predsedničkim izborima u Turskoj dobio je 51,49 odsto glasova, dok Erdogan ima 43,83 odsto. 


Dopisnik "Al Džazire": Verovatno idemo u drugi krug

Dopisnik "Al Džazire" Abdelazeem Mohamed kaže da "inicijalni rezultati ukazuju na to da najverovatnije idemo u drugi krug". 

- Opozicija kaže da je vladajući savez namerno započeo prebrojavanje glasova u uporištima svoje stranke - tvrdi on.

Drugi krug izbora održava se u slučaju da nijedan od kandidata ne osvoji 50 odsto glasova.

Turska opozicija: Ne verujte prvim rezultatima
 

Turska opozicija i dalje se nada Erdoganovom porazu i sumnja u pouzdanost preliminarnih izbornih rezultata koji pokazuju da sadašnji šef države ima vođstvo.

Faik Oztrak iz Kiličdarogluove Republikanske narodne partije upozorio je Turke da ne obraćaju pažnju na prve rezultate koje je objavila državna novinska agencija "Anadolija", optužujući je da "izvodi operaciju kojoj se ne veruje".

Rezultati koji dolaze prvi su veoma "iskrivljeni" i dolaze isključivo iz uporišta Erdoganove partije, navodi i Bi-Bi-Si.

Zatvorena birališta

Birališta na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Turskoj zatvorena su danas u 17 časova po lokalnom, odnosno 16 časova po srednjeevropskom vremenu.

Građani Turske birali su novog predsednika između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana u Turskoj i inostranstvu.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača borile su se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog sporog inicijalnog odgovora vlade u Ankari, što je uticalo i na Erdoganov rejting. 

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, drugi krug izbora, na kome će učestvovati dva kandidata sa najvećim brojem glasova, biće održan 28. maja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike