Turski predsednik pred izbore: Bajden dao naređenje da me svrgnu, opozicija prima naređenja od Zapada!

14.05.2023

08:21

0

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore

Turski predsednik pred izbore: Bajden dao naređenje da me svrgnu, opozicija prima naređenja od Zapada!
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Francisco Seco, File

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je predsednik SAD Džozef Bajden, kako je rekao, ''naredio da Erdogan bude svrgnut'' na današnjim predsedničkim izborima u Turskoj.

- Bajden je dao naređenje da se Erdogan svrgne, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, glasački listići će dati odgovor i Bajdenu - rekao je Erdogan, komentarišući Bajdenovu izjavu iz vremena predsedničke kampanje u SAD 2020, kada je istakao da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga pobede na izborima, preneo je Rojters.

AP Photo/Patrick Semansky, File
Džo Bajden

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore i dodao da ''SAD neće zauzeti stranu na izborima''.

Erdogan je ocenio da opozicija u Turskoj prima naređenja od Zapada i da će se ''povinovati željama zapadnih nacija ako budu izabrani''.

U Turskoj se danas održavaju predsednički i parlamentarni izbori, koji predstavljaju najveći izazov za 20-godišnju vladavinu aktelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi Rojters.

Birači će novog predsednika birati između Erdogana, koji traži reizbor, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana, prenela je Anadolija.

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike