Dron pao na jedno od skladišta eksploziva u Podmoskovlju; Ukrajinski piloti u Velikoj Britaniji na obuci za F-16

15.05.2023

00:07

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Dron pao na jedno od skladišta eksploziva u Podmoskovlju; Ukrajinski piloti u Velikoj Britaniji na obuci za F-16
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Libkos/Roman Hrytsyna

Rat u Ukrajini ušao je u 445. dan.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim delovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom.

U pravcu Кupjanska se ne vode aktivna dejstva. U toku dana su sprečene akcije tri diverzantske izviđačke grupe protivnika.

Grupacija trupa „Centar“ odbila je dva napada taktičkih grupa protivnika. U Donjecku sprečena su tri pokušaja protivnika da izvrši izviđanje u toku borbi, a takođe je uspešno odbijeno osam napada na položaje ruske vojske.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.55 - Ekspert tvrdi: "Kornet" može da uništi tenk "Panter"

Specijalista KBP Švets rekao je da je "Kornet" sposoban da uništi perspektivni nemački tenk "Panter".

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

Rakete Kornet ATGM su u stanju da pogode ne samo moderne tenkove NATO-a, već i one koje obećavaju, na primer, nemački Panter - vozilo KF51, koje je predstavljeno pre godinu dana. Ovo je izjavio Lev Švets, specijalista JSC „Instrument Design Bureau”.

23.14 - Bespilotna letelica pala je na jedno od skladišta eksploziva u Podmoskovlju

22.46 - Makron: Arhitektura bezbednosti EU mora da isključi konfrontaciju s Rusijom

Arhitektura evropske bezbednosti mora da osigura odsustvo konfrontacije s Rusijom i potpunu garanciju bezbednosti Ukrajini, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron u intervju za list „Opinion“.

Profimedia
 


„Uvek sam govorio da u budućnosti arhitektura evropske bezbednosti mora potpuno da osigurava bezbednost Ukrajine. Ona, međutim, mora da uključi i odsustvo konfrontacije s Rusijom i ponovnu izgradnju stabilne ravnoteže. Potrebno je prevladati još mnogo etapa da bi se do toga došlo“, rekao je Makron.

21.56 - Zelenski doleteo u Pariz, večeras sa Makronom o vojnoj podršci Ukrajini

20.49 - Vazdušna opasnost u delovima Ukrajine

Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Kirovgradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

19.50 - Ukrajinska armija je niz manjih naselja u Harkovskoj oblasti pretvorila u utvrđenja

Ukrajinska armija je niz manjih naselja u Harkovskoj oblasti pretvorila u utvrđenja, rekao je za Sputnjik komandir tenkovskog bataljona 1. gardijske tenkovske jedinice Zapadnog vojnog okruga.

On je precizirao da ruski tenkisti svakodnevno uništavaju položaje protivnika.

Komandir je ranije rekao da ukrajinska armija ne pokušava da izvodi ofanzivna dejstva s teritorije Harkovske oblasti, držeći liniju odbrane u tom pravcu.

18.52 - Zelenskom dodeljena nagrada Karlo Veliki

Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, koji boravi u poseti Nemačkoj, dodeljena je Nagrada Karlo Veliki.

Svečano uručenje nagrade, koje je održano u gradu Ahenu, prenosila je nemačka televizija.

Dodeli su prisustvovali političari iz Nemačke i niza evropskih zemalja.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Uvodnu reč za nagradu održali su gradonačelnica Ahena Sibil Kojpen, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Poljske Mateuš Moravjecki i kancelar Olaf Šolc. „Evropa mnogo duguje Vladimiru Zelenskom“, rekao je Šolc i istakao da je ukrajinski lider, po njegovom mišljenju, dao veliki doprinos evropskom jedinstvu.

Nagrada Karlo Veliki se dodeljuje svake godine za doprinos ujedinjenju Evrope. Poslednjih godina dodeljena je papi Franji, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu.

17:23 - Ukrajinska vojska granatirala Kijevski rejon Donjecka

Ukrajinska vojska granatirala je u nedelju popodne Kijevski rejon Donjecka. Ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

15.45 - Poginula dva visoka ruska oficira u borbama oko Bahmuta

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je danas o pogibiji dvojice visokih oficira u borbama koje se vode u području ukrajinskog grada Bahmuta.

Pukovnik Vjačeslav Makarov, komandant 4. motorizovane pešadijske brigade, poginuo je u borbama u Donjeckoj Narodnoj Republici, a stradao je i zamenik komandanta armijskog korpusa za vojno-politički rad pukovnik Jevgenij Brovk.

15.06 - Šolc: Nemačka dala više od 17 milijardi evra za godinu dana rata

Za nešto više od godinu dana Nemačka je pomogla Ukrajini sa 17 milijardi evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vladimirom Zelenskim.

Prema njegovim rečima, od početka oružanog sukoba, „samo bilateralna (ne uzimajući u obzir udeo Berlina u zajedničkim paketima sa drugim državama) podrška Ukrajini iznosila je 17 milijardi evra“.

14.22Zelenski se sastao sa Šolcom: Već ove godine možemo da porazimo Rusiju, pregovori prema našim uslovima

13.08 - Ukrajinski piloti u Velikoj Britaniji na obuci za F-16 

Ukrajinski piloti stigli su u Veliku Britaniju na obuku upravljanja lovcima F-16, saopštio je zvanični predstavnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

- Komanda ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva već je odabrala nekoliko desetina ukrajinskih pilota koji će proći obuku za letove na višenamenskim lovcima F-16. Odabrani su najbolji ukrajinski piloti koji govore engleski i imaju borbeno iskustvo - rekao je Jurij Ignat za Kijev Post.

12.34 - Sunak poziva na veću podršku Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak nastojaće da podstakne druge lidere da obećaju veću podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije kada bude prisustvovao međunarodnim samitima sledeće nedelje, saopšteno je iz Sunakovog kabineta.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Riši Sunak

12.31 - Uništeni ruski projektili i dronovi

Ukrajinske snage presrele su i uništile tokom protekle noći tri ruska projektila i 25 dronova u najnovijem ruskom vazdušnom napadu, saopštile su ukrajinske vazdušne snage.

Rusija je povećala broj napada raketnim projektilima i dronovima, što zvanični Kijev pripisuje strahu Moskve od očekivane ukrajinske kontraofanzive.

11.02 - Pisac Prilepin će se nakon oporavka vratiti na front u Ukrajini

Oporavak pisca Zahara Prilepina, koji je ranjen u atentatu početkom maja, trajaće najmanje šest meseci, saopštila je danas njegova pres služba. 

Nakon oporavka Prilepin planira da se vrati u zonu "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, prenose ruski mediji.

10.47 - Zelenski zahvalio Nemačkoj na podršci nakon sastanka sa Štajnmajerom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj na podršci nakon sastanka s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, u okviru prve posete toj zemlji od početka ruskog napada.

- U najizazovnijem vremenu u savremenoj istoriji Ukrajine, Nemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za odbranu slobode i demokratskih vrednosti. Zajedno ćemo pobediti i vratiti mir u Evropu - napisao je Zelenski u knjigu gostiju nemačkog predsedništva.

Zelenski se sastao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

AP Photo/Markus Schreiber
Vladimir Zelenski i Olaf Šolc

7.40 - Ruska vojska zauzela deo auto-puta kod sela Novokalinovo

Ruska vojska preuzela je punu vatrenu kontrolu nad delom auto-puta kod sela Novokalinovo kod Avdejevke, rekao je Sputnjiku borac grupe Jug.

7.30 - Zelenski doputovao u Berlin

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u nedelju, 14. maja, u Berlin.

7.20 - U Kijevu i Harkovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, piše Strana.ua na svom Telegram kanalu, pozivajući se na vlasti.

7.15 - Poklon Zelenskog u Vatikanu zaprepastio sveštena lica

AP Photo/Libkos
 

Ovo je prva poseta Zelenskog Rimu od početka rata, tokom koje je oko 40 minuta razgovarao sa papom i poklonio mu pancir koji je nosio ukrajinski vojnik na frontu, a na kojem je kasnije naslikana Bogorodica, odnosno Madona, preneo je Rojters.

Ranije u subotu, Zelenski se sastao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Melonijem, koja je obećala punu vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku njenoj kandidaturi za članstvo u EU.

7.00 - Uništen S-300 koji koristi ukrajinska vojska

AP Photo/Libkos
 

Ruske raketne snage i avijacija uništile su radiolokacionu stanicu neophodnu za rad PVO sistema S-300 koja se nalazi u delu Donjecke Narodne Republike koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Takođe, uništeno je i jedno skladište raketa za potrebe avijacije, soapštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se i da je uništeno i jedno skladište municije za avijaciju i cisterne sa gorivom ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, kao i komandni centar ukrajinske 5. jurišne brigade.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike