Sat otkucava: Da li će SAD uspeti da ispoštuju rok koji im je dat?

13.05.2023

15:23

0

Potpisnice Konvencije o hemijskom oružju (CWC), koja je stupila na snagu 1997. godine, obavezale su se da će ukloniti sve zalihe hemijske municije, a SAD su obavezne da to urade do 30. septembra ove godine

Sat otkucava: Da li će SAD uspeti da ispoštuju rok koji im je dat?
Copyright AP Photo/Lee Jin-man

Sjedinjene Američke Države će uništiti svoje poslednje preostalo hemijsko oružje do jeseni 2023. godine, najavio je predsednik Džozef Bajden u petak, uoči međunarodne konferencije o kontroli naoružanja sledeće nedelje u Hagu.

- Na putu smo da završimo uništavanje svojih zaliha hemijskog oružja do ove jeseni - što je prekretnica u razoružanju koja podržava najviše standarde transparentnosti i javne bezbednosti - rekao je Bajden u saopštenju objavljenom na veb-stranici Bele kuće.

SAD će nastaviti da sarađuju sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OZHO) na „sprečavanju gomilanja, proizvodnje i upotrebe hemijskog oružja širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Potpisnice Konvencije o hemijskom oružju (CWC), koja je stupila na snagu 1997. godine, obavezale su se da će ukloniti sve zalihe hemijske municije. Zakonski se od SAD zahteva da to učine do kraja ove godine, jer su se obavezale da će uništiti svoje poslednje preostalo hemijsko oružje uskladišteno u depoima u Koloradu i Kentakiju do 30. septembra 2023.

Moskva i Peking su više puta pozivali Vašington da ubrza proces odlaganja. Rusija i Kina su prošlog meseca objavile zajedničko saopštenje „u kom insistiraju da SAD, kao jedina država članica CWC koja nije završila uništavanje hemijskog oružja, ubrzaju eliminaciju svojih zaliha hemijskog oružja“.

Rusija je odbacila sav svoj arsenal hemijskog oružja 2017. Kina nije prijavila nikakvo sopstveno hemijsko oružje, ali postoje stare zalihe koje je Japan ostavio na kineskoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata. Ovo oružje je trenutno u procesu uništavanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike