Ukrajinski vojnici pripremaju napad hemijskim oružjem? U snimku koji su objavili vidi se zloglasni gas iz Prvog svetskog rata (VIDEO)

14.01.2023

11:35

1

Ruska ambasada u Britaniji tvitovala je video-snimak u kom se poređani na stolu vide dronovi i gasne boce

Ukrajinski vojnici pripremaju napad hemijskim oružjem? U snimku koji su objavili vidi se zloglasni gas iz Prvog svetskog rata (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/RussianEmbassy

Ukrajinske trupe spremaju napad na ruske vojnike hemijskim oružjem, tvrdi ruska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu u upozorenju koje je objavila na Tviteru.

Ambasada je u petak tvitovala video-snimak u kom se poređani na stolu vide dronovi i gasne boce. Čini se da su neke od boca za gas pričvršćene za dronove, a autor snimka je pokazao i nekoliko kutija napunjenih istim gasnim bocama koje se čuvaju u frižideru.

- Video koji je objavila ukrajinska vojska očigledno pokazuje kako se spremaju da protiv ruske vojske upotrebe hemijsko oružje, verovatno fozgen, zabranjeno Konvencijom Ujedinjenih nacija o hemijskom oružju. Slova „OB“ označavaju otrovnu municiju. Ovo takođe objašnjava zbog čega je potrebne da se gasne boce čuvaju u frižideru - objasnila je ruska ambasada u svom tvitu.

U decembru je ruski stalni predstavnik pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin rekao da Moskva ima informacije da izvođači iz Sjedinjenih Američkih Država pomažu u pripremi „hemijskih provokacija“ u Ukrajini.

Ranije, u junu 2022, slična upozorenja iznelo je rusko Ministarstvo odbrane, koje je tada izjavilo da Ukrajina namerava da izvede napad „lažnom zastavom“ koji uključuje hemijsko oružje kako bi podmetnuo Rusiji i isprovocirao konfrontaciju sa NATO-om.

Šta je fozgen?

Fozgen (COCl2) je bezbojan gas koji se na temperaturi nižoj od 8,2 stepena Celzijusovih kondenzuje u bezbojnu, uljastu, vrlo isparljivu tečnost. Ovaj gas je poznat i po tome što je u Prvom svetskom ratu upotrebljavan kao hemijsko oružje.

Takođe je važan industrijski reagens i gradivni blok u sintezi farmaceutskih i drugih organskih jedinjenja.

Fozgen spada u najtoksičnije gasove u industriji. Toksični efekti se ispoljavaju već pri koncentracijama od 3 do 5 ppm, izraženi su pri koncentraciji od 25 ppm, a koncentracije od 50 do 80 ppm dovode do smrti onih koji su mu bili izloženi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike