Kijev traži od Zapada hiljade udarnih dronova! Peskov: NATO faktički učesnik sukoba na strani Ukrajine

10.05.2023

21:39

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kijev traži od Zapada hiljade udarnih dronova! Peskov: NATO faktički učesnik sukoba na strani Ukrajine
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Rat u Ukrajini ušao je u 441. dan.

Borbe se i dalje vode oko Bahmuta (Artjomovska), očekuje se ukrajinska kontrapfanziva, a Sjedinjene Američke Države šalju dodatnu vojnu pomoć.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je Kijev od Amerike dobio sve potrebno oružje, ukrajinski predsednik se hvalio novom obećanom municijom iz Evropske unije, a nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok istakla je da je veruje da bi Kina mogla da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata na istoku Evrope.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

 

23.43 - Peskov: NATO faktički učesnik sukoba na strani Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je "specijalna vojna operacija" počela kao konflikt Rusije i Ukrajine, ali da je NATO sada postao faktički učesnik sukoba.

- Teško je bilo zamisliti da će se članice NATO-a, Sjedinjene Američke Države i evropske države, prvo indirektno, a potom i direktno, umešati u ovaj konflikt. NATO je sada faktički učesnik ovog sukoba, na strani Ukrajine - poručio je Peskov u intervjuu za banjalučku ATV.

Portparol Kremlja je istakao da Rusija sporo napreduje u Ukrajini zato što ne vodi rat, već specijalnu vojnu operaciju.

- Voditi rat je sasvim druga stvar. To je potpuno uništavanje infrastrukture, potpuno uništavanje gradova i tako dalje. Mi to ne radimo. Trudimo se da sačuvamo infrastrukturu i pod dva, trudimo se da sačuvamo ljudske živote - naveo je on.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 


22.47 - Kijev traži od Zapada hiljade udarnih dronova

Ukrajini je potrebno još najmanje 3.000 dronova za uništavanje ruske infrastrukture, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Koliko dronova treba da upotrebimo i dobijemo kako bismo uništili svu (rusku) infrastrukturu duž linije fronta? Hiljadu, dve, tri hiljade dronova različitih modifikacija. Dron je ključni elemenat rata - rekao je Podoljak za televiziju „Rada“.

Kako je precizirao, Ukrajinu interesuju objekti koji se nalaze u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
 

21.38 - SAD odobrile transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je danas prvi transfer oduzetih ruskih sredstava koja će biti iskorišćena za pomoć Ukrajini.

- Iako je ovo prvi transfer oduzetih ruskih sredstava za obnovu Ukrajini, neće biti i poslednji - poručio je Garland, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD je prošle godine optužilo ruskog oligarha Konstantina Malofejeva zbog kršenja sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, piše Rojters.

20.58 - Eksplozije u Černigovskoj i Hersonskoj oblasti

AP Photo/Libkos
 

Serija eksplozija odjeknula je u Černigovskoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, mete su objekti Oružanih snaga Ukrajine, piše Sputnjik.

Eksplozije se čuju i u Hersonu.

20.31 - Kineski ministar: Odugovlačenje rata može dovesti do negativnih posledica

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang istakao je danas da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posledica.

- Odugovlačenje rata samo će dovesti do novih poteškoća. Neophodno je da do prekida vatre dođe što pre - poručio je Ćing na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi TASS.

On je istakao da sukob u Ukrajini treba da se reši političkim metodama koje će pomoći da se pronađe "put ka dugoročnoj bezbednosti u Evropi".

20.14 - Čavušoglu: Sporazum o izvozu crnomorskog žita možda bude produžen za dva meseca

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da misli da bi Sporazum o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru mogao da bude produžen za još najmanje dva meseca.

On je to izjavio nakon prvog dana pregovora o produženju pomenutog sporazuma u Istanbulu, u kojem su učestvovali predstavnici Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

20.07 - NATO zvaničnik: Rat u Ukrajini postće bitka između kvaniteta i kvaliteta

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je danas da će rat u Ukrajini sve više postati bitka između velikog broja loše obučenih ruskih trupa sa zastarelom opremom i manjih ukrajinskih snaga koje imaju bolje zapadno naoružanje.

Bauer je naveo da Rusija sada raspoređuje značajan broj starih tenkova T-54, prenosi Rojters.

- Međutim, problem je što još uvek imaju mnogo tenkova T-54. Ono štoćemo sada videti jeste da će se Rusi fokusirati, odnosno daće morati da se fokusiraju na kvantitet, veći broj vojnih obveznika. Istovremeno će mobilisati loše obučene vojnike sa zastarelom opremom - rekao je Bauer.

18.16 - Češka Ukrajini poklanja dva PVO sistema

Češka će uskoro predati dva PVO sistema Kub ukrajinskim vojnicima, javio je Češki radio, pozivajući se na predsednika republike Petra Pavla.

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel

Češka će komplekse Kub, sa kojima ukrajinska vojska ima veliko iskustvo u rukovanju, predati Ukrajini kao poklon. Za njih će dobiti i rakete.

17.45 - Kanada i Letonija će zajednički obučavati ukrajinske vojnike

Kanada i Letonija će od 15. maja zajedno obučavati ukrajinske vojnike na teritoriji Letonije, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Program obuke će se nadovezati na druge napore koje Kanade ulaže u obučavanje ukrajinskih vojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj, rekla je Anand na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim letonskim kolegom Inarom Murnieceom u Otavi, preneo je Rojters.

16.36 - Meloni: Očekujemo pobedu Ukrajine, razgovaramo o njenoj obnovi

Rim će staviti ulog na „pobedu Ukrajine, njenu slobodu i budućnost u Evropi“, dakle, već razgovara o projektima za obnovu zemlje, izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni posle razgovora sa češkim kolegom Petrom Fijalom, sa kojim se, prema njenim rečima, stavovi o pružanju pomoći Ukrajini potpuno poklapaju.

- Razgovarali smo o ukrajinskom sukobu, podržavali smo ukrajinski narod od samog početka i nastavićemo to da radimo koliko god bude potrebno. Ali razgovarali smo i o obnovi Ukrajine, a to potvrđuje činjenicu da stavljamo ulog na pobedu Ukrajine i slobodnu i evropsku budućnost ovog naroda koji se bori i za našu slobodu - rekla je Meloni.

AP Photo/Virginia Mayo
Đorđa Meloni

16.20 - Rusija: Putin potpisao ukaz o regrutaciji za vojnu obuku rezervnog sastava vojske

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je ukaz o regrutaciji rezervnog sastava u 2023. godini radi vojne obuke, objavljeno je danas na zvaničnom internet portalu Kremlja.

- Doneo sam odluku da u 2023. godini pozovem državljane Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojnu obuku u oružanim snagama Ruske Federacije, Nacionalnoj gardi Ruske Federacije, državnim bezbednosnim agencijama i Federalnoj službi bezbednosti - navodi se u tekstu ukaza, prenosi agencija RIA Novosti.

U skladu sa uredbom, vlada i regionalni organi uprave moraju da obezbede sprovođenje svih aktivnosti u vezi sa regrutacijom pripadnika rezervnog sastava.

15.53 - Švajcarska zadržava rusku imovinu vrednu 7,57 milijardi evra

Švajcarska zadržava imovinu Centralne banke Ruske Federacije (CBRF) u iznosu od 7,57 milijardi evra, saopštila je danas vlada ove zemlje.

Švajcarska je saopštila da je imovina CBRF zamrznuta od 25. marta prošle godine, kada su zabranjene sve transakcije sa ovom bankom, prenosi Rojters. 

14.17 - Moskva: Odluka vlasti u Poljskoj da preimenuju KaIinjingrad je neprijateljski čin

Profimedia
 

Zvanična Moskva okarakterisala je danas odluku Poljske da u svojim zvaničnim dokumentima preimenuje ruski grad Kalinjingrad kao "neprijateljski čin" i nastavak urušavanja bilateralnih odnosa.

Kalinjingrad je bio poznat pod nemačkim imenom Kenigsberg sve do završetka Drugog svetskog rata, kada je pripojen Sovjetskom Savezu i preimenovan u čast sovjetskog političara Mihaila Kalinjina, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Preimenovanje ruskog grada Kalinjingrada u Krolevjec od strane poljskih vlasti na ivici je ludila, ocenio je tokom današnjeg razgovora sa novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.57 - Putin ukinuo vizni režim sa Gruzijom

Ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je vizni režim sa Gruzijom, a odgovarajući ukaz objavljen je na internet portalu pravnih informacija.

Prema ukazu, od 15. maja ove godine, građani Gruzije mogu da dolaze i odlaze iz Rusije bez viza na osnovu važećih dokumenata (gruzijskog pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša, pomorske knjižice, putne isprave za povratak u Gruziju), izuzev građana, koji dolaze u Rusiju radi obavljanja radnih aktivnosti na period duži od 90 dana u cilju privremenog boravka na ruskoj teritoriji, uključujući radi školovanja.

Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

12.43 - Poljski mediji: Objekat pronađen u šumi je ruski projektil CH-55

Vojni objekat pronađen u poljskoj šumi u aprilu bio je projektil ruske proizvodnje CH-55, saopštili su danas poljski mediji "RMF FM" i "Polsat njuz", citirajući neimenovane izvore.

Poljske vlasti saopštile su u aprilu da je "vojni objekat" pronađen u šumi u blizini sela Zamošć u blizini severnog grada Bidogošč, bez ulaženja detalja o poreklu objekta, navodi Rojters.

Oblast u kojoj je objekat pao pronađen je nekoliko stotina kilometara od poljske granice sa Ukrajinom, Belourusijom i najzapadnijom ruskom oblasti, Kalinjingradom. 

12.29 - Poljska pozvala na razgovor ambasadora Rusije zbog incidenta sa avionom

Poljska je danas pozvala na razgovor ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva zbog incidenta u kojem su učestvovali ruski borbeni avion i avion poljske granične straže iznad Crnog mora, izjavio je portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina.

Avion poljske granične straže koji je patrolirao za Pograničnu agenciju Evropske unije Fronteks za dlaku je izbegao sudar sa ruskim borbenim avionom iznad Crnog mora kod Rumunije 7. maja, saopštile su Rumunija i Poljska, preneo je Rojters.

12.25 - Transnjeft: Napadnut naftovod Družba u pograničnom regionu sa Ukrajinom

 

 

Ruski operater naftovoda Transnjeft saopštio je danas da je napadnuto punilište na naftovodu Družba u ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom, javila je agencija TASS, pozivajući se na saopštenje kompanije.

Transnjeft je naveo da u incidentu niko nije povređen, preneo je Rojters. 

Incident je okarakterisan kao "teroristički napad".

12.05 - Ukrajinski generalštab: Od početka rata Rusija izgubila više od 196.000 vojnika

Generalštab Ukrajine tvrdi danas da je od početka rata Rusija izgubila 196.310 vojnika, u šta ulazi i 690 poginulih vojnika od utorka.

Prema izveštaju generalštaba, ruska vojska je izgubila i 3.736 tenkova, 7.275 borbenih oklopnih vozila, 5.794 vozila i cisterni, 3.039 artiljerijskih sistema, 555 višecevnih raketnih bacača, 308 sistema PVO, 308 aviona, 294 helikoptera, 2.624 dronova i 18 brodova, preneo je "Kijev independent".

11.47 - Stoltenberg: Članice NATO složne da će Ukrajina ući u Alijansu

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Severnoatlanske alijanse složne da Ukrajine treba da postane njihova članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

11.15 - Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.

Sporazum je potpisan u Parizu 1990. godine, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta.

Taj dokument su ratifikovale samo četiri države - Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

10.45 - Počinju razgovori u Istanbulu o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica

Turska, Rusija, Ukrajina i Ujedinjene nacije održaće danas i sutra u Istanbulu pregovore o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Tokom sastanka će biti razmatrano proširenje Crnomorske inicijative za žito, kao i izrada detaljnog i sigurnog plana za povratak trgovačkih brodova i njihovih posada usidrenih u ukrajinskim lukama zbog rata, prenela je Anadolija. Ranije postignuti sporazum ističe 18. maja.

AP Photo/Yoruk Isik
 

Prošlog jula u Istanbulu potpisan je Sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, nakon zaustavljanja transporta u februaru 2022. godine, nakon izbijanja sukoba. 

08.40 - Eksplozija u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti, u selu Oljhovatka, tokom noći je odjeknula je eksplozija.

- Najverovatnije je eksplodirao neprijateljski dron. Više objekata je oštećeno: kuće, biblioteka, pošta - saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Selo je udaljeno od granice sa Ukrajinom 36 kilometara.

08.20 - U Zaporoškoj oblasti sprečen pokušaj atentata na načelnika policije naselja Kirilovka, saopštio je FSB.

Tanjug/AP Photo, File
 

07.45 - "Ukrajina nema kapacitet za opštu ofanzivu"

- Ukrajinsko rukovodstvo napravilo je veoma veliku grešku premestivši borbe u gradove, to je zločin protiv ukrajinskog naroda - izjavio je za Sputnjik general-major ratnog vazduhoplovstva Grčke u ostavci, generalni sekretar Grčko-ruskog saveza i predsednik Društva prijateljstva Krima u Grčkoj Pavlos Hristu.

Prema njegovim rečima, Ukrajina nema kapacitet za opštu ofanzivu.

07.30 - Ruski specijalci likvidirali grupu ukrajinskih vojnika

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ruski specijalci likvidirali su osmočlanu grupu ukrajinskih vojnika koja se nalazila u rovovima u pravcu ka Avdejevki, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih vojnika.

07.20 - Oborena bespilotna letelica 

Ruska PVO oborila je rano jutros protivničku bespilotnu letelicu iznad sela Tolmačevo u Kurskoj oblasti (Rusija), saopštio je gubernator Roman Starovojt.

Kako je rekao, povređenih nema.

7.12 - Gutereš: Mirovni pregovori sada su nemogući

AP Photo/Theresa Wey
Antonio Gutereš

Male su šanse da će Ukrajina i Rusija uskoro sesti za pregovarački sto, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš za španski list „El Pais", napominjući da obe zemlje i dalje veruju da mogu da postignu svoje ciljeve vojno.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak Gutereš je rekao: „Nažalost, verujem da mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući". On je objasnio da Rusija izgleda nespremna „u ovom trenutku da se povuče sa teritorija koje zauzima“, dok se „Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti“ silom.

7.02 - Kod Bahmuta poginuo novinar AFP-a

Kako javlja agencija AFP, kod Bahmuta (Artjomovska) je poginuo njihov novinar Arman Solden.

On je bio fotoreporter, a u Ukrajini je radio od septembra 2022. godine.

Detalji pogibije novinara nisu saopšteni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike