Cenzura medija pred izbore: Bela kuća nije dozvolila mediju koji je pisao protiv Bajdena da prisustvuje konferenciji

09.05.2023

18:55

0

Američki predsednik je ranije lažno okarakterisao izveštavanje ovog medija kao ruske dezinformacije

Cenzura medija pred izbore: Bela kuća nije dozvolila mediju koji je pisao protiv Bajdena da prisustvuje konferenciji
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Pres-služba Bele kuće zabranila je „Njujork postu" da prisustvuje jedinom dnevnom javnom događaju predsednika Bajdena u ponedeljak, jer su savezni tužioci blizu odluke o krivičnom gonjenju prvog sina Hantera Bajdena za poresku prevaru i druge zločine.

„Post" je detaljno pisao o predsednikovim vezama sa inostranim poslovima njegovih rođaka i prvi put je u oktobru 2020. izvestio o fajlovima sa Hanterovog napuštenog laptopa koji povezuju Džozefa Bajdena sa poduhvatima u Kini i Ukrajini.

Bajden, koji je lažno okarakterisao izveštavanje ovog medija kao ruske dezinformacije, razgovarao je u ponedeljak sa ministrom za transport Pitom Butigigom o politici avio-kompanija u zgradi izvršne kancelarije Ajzenhauera u blizini Bele kuće.

Bajden na kraju nije odgovarao na pitanja koja su uzvikivana na mestu događaja, gde je bilo oko 50 mesta za novinare, od kojih je oko 20 bilo prazno u ponedeljak.

U istoj prostoriji ovog februara Bajden je odlučio da odgovori na pitanje „Njujork posta" o tome da li su veze njegove porodice sa Kinom ugrozile njegovu sposobnost da upravlja američkom politikom. Bio je ljut zbog nedostatka „ljubaznih“ novinara i izjurio.

„Post" ima peti najveći veb-sajt za vesti po broju čitalaca u SAD, dok i štampana verzija ima peti po veličini tiraž.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
 

Međutim, u elektronskoj poruci od ponedeljka, osoblje Bele kuće je reklo: „Nismo u mogućnosti da udovoljimo vašem zahtevu za akreditaciju da prisustvujete konferenciji o odgovornosti avio-kompanija 8. maja. Ona će se prenositi uživo i može se videti na zvaničnom sajtu Bele kuće. Hvala na razumevanju. Obavestićemo vas ako akreditiv postane dostupan".

U mejlu se ne tvrdi da je isključenje posledica „ograničenja prostora“, što je izgovor koji se donedavno koristio kada se opravdavalo što određeni novinari nisu bili pušteni na velike predsedničke događaje, pod prošlim administracijama.

U junu 2022. godine 73 novinara koji predstavljaju skoro dve trežine mesta u sali za brifing Bele kuće potpisalo je pismo u kome se zahteva okončanje misterioznog procesa prethodnog pregleda događaja. Ali ograničenja pristupa bez presedana su ostala na snazi i predstavnici za medije odbijaju da objasne kriterijume čak i čelnicima Udruženja dopisnika Bele kuće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike