Prvi put objavljene fotografije američke administracije tokom ubistva Bin Ladena: Obama, Bajden i Hilari Klinton pomno pratili operaciju

29.04.2023

12:26

0

Operaciju, pod šifrovanim nazivom Operacija Neptunsko koplje, naredio je tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama

Prvi put objavljene fotografije američke administracije tokom ubistva Bin Ladena: Obama, Bajden i Hilari Klinton pomno pratili operaciju
bin laden - Copyright Osama bin Laden, AP/Mazhar Ali Khan, File

Američki portal „Vašington post" objavio je prvi put fotografije na kojima bivši predsednik SAD Barak Obama u društvu potpredsednika Džozefa Bajdena, državne sekretarke Hilari Klinton i nekoliko savetnika fokusirano prati specijalnu operaciju u Pakistanu tokom koje je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden.

Pomenuti medij je objavio do sada neobjavljene fotografije, tačno 12 godina od kako je Barak Obama odobrio specijalnu tajnu operaciju u Pakistanu u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

Fotografije na kojima su Obama, Bajden, Klintonova i ključni vojni i civilni savetnici verno prenose značaj trenutka i svedoče o tenziji zbog velikih uloga u ovu operaciju.

Saudijac Osama bin Laden je osnovao Al Kaidu, terorističku mrežu koja je organizovala i izvršila napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi.

SAD su izvršile invaziju na Avganistan u potrazi za Bin Ladenom, ali je on izbegavao hapšenje skoro 10 godina pre nego što su ga konačno locirali u bazi u Abotabadu u Pakistanu.

Osama bin Laden je ubijen 2. maja 2011, a ubila ga je jedinica za specijalne vojne operacije Sjedinjenih Država.

Operaciju, pod šifrovanim nazivom Operacija Neptunsko koplje, naredio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, a sproveo ju je u operaciji Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) tim američkih mornaričkih foka iz Grupe za razvoj specijalnog ratovanja Sjedinjenih Država.

Napad na Bin Ladenovo imanje u Abotabadu pokrenut je iz Avganistana. Nakon racije, tadašnji izveštaji su navodili da su američke snage odvezle Bin Ladenovo telo u Avganistan radi identifikacije, a zatim ga sahranile u moru, u skladu sa islamskim zakonom, u roku od 24 sata od njegove smrti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike