Stranka uhapšenog bivšeg premijera Pakistana pozvala ljude na proteste: Ogorčeni zbog šokantnog hapšenja Imrana Kana (VIDEO)

09.05.2023

18:02

0

Prema sudskim dokumentima, opozicioni političar je uhapšen u Islamabadu pod optužbom Nacionalnog biroa za odgovornost, državne agencije za borbu protiv korupcije

Stranka uhapšenog bivšeg premijera Pakistana pozvala ljude na proteste: Ogorčeni zbog šokantnog hapšenja Imrana Kana (VIDEO)
Copyright AP Photo/K.M. Chaudhry

Bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana uhapsile su u utorak paravojne snage koje su se probile u zgradu suda u Islamabadu kako bi ga pritvorile zbog višestrukih optužbi za korupciju.

Dramatično i iznenadno hapšenje bivše zvezde kriketa koja je postala lider poslednje je poglavlje u mesecima tekućih političkih previranja u nuklearno naoružanoj naciji nakon što je Kan svrgnut prošle godine.

Prema sudskim dokumentima, Kan je uhapšen u Islamabadu pod optužbom Nacionalnog biroa za odgovornost, državne agencije za borbu protiv korupcije.

On je podnosio svoje biometrijske podatke radi pojavljivanja pred sudom kada su paravojne snage razbile prozor da bi došle do njega pre nego što su ga uhapsile, kao što se vidi na video-snimku koji je objavila njegova stranka Pakistanski pokret za pravdu (PPP).

U video-snimku paravojne snage upadaju u prostorije Višeg suda u Islamabadu i hapse Kana koji je ravnodušno posmatrao haos koji se odvijao dok je nosio tamne naočare za sunce.

Odvojeni video koji je PPP objavio pokazuje kako paravojne trupe izlaze iz automobila i drže pendreke pre hapšenja.

 

 

Kan je rekao da je „pritvoren na osnovu netačnih optužbi" u unapred snimljenoj izjavi koju je PPP objavio na Jutjubu nakon hapšenja.

- Dok budete slušali ove moje reči, ja ću biti priveden na osnovu netačnih optužbi, pakistanski ustav koji nam daje prava, koji nam daje demokratiju, sahranjen je. Možda više neću imati priliku da razgovaram sa vama. Uvek sam sledio zakon. Priveden sam da ne bih mogao da pratim svoj politički put za osnovna prava ove zemlje i kako bih se povinovao ovoj korumpiranoj vlasti lopova - kazao je on.

PPP poziva na proteste

Stranka uhapšenog bivšeg premijera pozvala je na proteste širom zemlje.

 

 

Tenzije su porasle u većim gradovima nakon hapšenja, a stotine pristalica zbačenog premijera blokirale su ulice u Kanovom rodnom gradu Lahoreu, gde je policija stavljena u stanje pripravnosti, kao i u severozapadnoj provinciji Hajber-Pahtunva, preneo je Rojters.

Njegovo hapšenje usledilo je dan nakon što je vojska, veoma moćna u toj zemlji, javno prekorila bivšeg premijera zbog učestalih optužbi protiv visokih vojnih zvaničnika da su pokušali da ubiju njega i bivšeg šefa vojske, kao i da stoje iza namere da se on ukloni sa vlasti.

 

 

Imran Kan je uhapšen tokom saslušanja u sudu u Islamabadu, gde se pojavio zbog optužbi za više slučajeva korpucije. Sud je pozvao vlasti da objasne Kanovo hapšenje u prostorijama te instuticije.

 

 

Kan (70) je bio velika zvezda kriketa pre nego što je postao političar, a nije pokazao znakove povlačenja otkako je svrgnut sa mesta premijera u aprilu prošle godine, čak i nakon što je ranjen u novembru u napadu na njegov konvoj dok je predvodio protestni marš do Islamabada u cilju raspisivanja vanrednih opštih izbora.

 

 

On je tvrdio da je njegovo svrgavanje bilo nezakonito i vodio je kampanju protiv vlade svog naslednika, premijera Šabaza Šarifa, zahtevajući prevremene izbore.
Hapšenje Kana dolazi u trenutku kada mnogi Pakistanci osećaju posledice najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, praćene rekordno visokom inflacijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike