Saslušanje Imrana Kana otkazano zbog nereda u glavnom gradu Pakistana: Krenuo na sud, ali nije uspeo da stigne do njega (VIDEO/FOTO)

18.03.2023

16:38

0

Policija je saopštila da su Kanove pristalice bacale kamenje i ispalile suzavac u blizini sudskog kompleksa

Saslušanje Imrana Kana otkazano zbog nereda u glavnom gradu Pakistana: Krenuo na sud, ali nije uspeo da stigne do njega (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Anjum Naveed

Sud u Islamabadu otkazao je saslušanje po optužbama za bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana da je prodao državne poklone nakon sukoba njegovih pristalica i policije.

Policija je saopštila da su Kanove pristalice bacale kamenje i ispalile suzavac u blizini sudskog kompleksa.

Bivši igrač kriketa koji je postao političar posle toga se vratio svojoj kući u Lahoreu, koju je policija pretresla u njegovom odsustvu.

Ispred suda mogle su se videti haotične scene zbog kojih Kan nije mogao da uđe u sud pre nego što se sudija složio odloži saslušanje i vrati ga kući.

On negira optužbe i navodi da su politički motivisane, ali da ide na sud „jer veruje u vladavinu zakona". Vlada kaže da optužbe protiv njega nemaju nikakve veze sa politikom.

On je za Rojters rekao da je formirao komitet koji će voditi njegovu stranku, Pakistanski pokret pravde (PPP), u slučaju njegovog hapšenja.

 

 

Oko 4.000 bezbednosnih zvaničnika, uključujući elitne komandose i antiterorističke odrede, raspoređeno je u Islamabadu, preneo je AFP.

Policija je blokirala auto-put do Islamabada transportnim kontejnerima i velikim kamionima kako bi zaustavila Kanov konvoj dok se približavao gradu.

Policajci naoružani palicama i kanisterima suzavca propustili su njegovo vozilo, ali je većina njegovih pristalica zadržana.

Govoreći za Bi-Bi-Si kada je konvoj bio zaustavljen, Kan je rekao da vlasti pokušavaju da ga strpaju u zatvor kako bi ga sprečile da učestvuje u opštoj izbornoj trci kasnije ove godine.

 

 

- Neću moći da vodim kampanju, samo se o tome radi - rekao je on.

Ranije ove nedelje rekao je za Bi-Bi-Si da bio on u zatvoru ili ne „pobeda njegove stranke neće moći da bude sprečena“.

U znak dubokih podela unutar pakistanske politike, aktuelni premijer Šebaz Šarif na Tviteru je napisao da su Kanove „bezobrazluke poslednjih dana“ „ogolele njegove fašističke i militantne sklonosti“ i optužio ga da koristi pristalice kao „ljudski štit“ .

Ranije ove sedmice policija u Lahoreu pokušala je da uhapsi gospodina Kana nakon što je propustio saslušanje, a policajci su se sukobili sa pristalicama ispred njegove kuće. Sud je u petak odobrio Kanu zaštitu od hapšenja posle njegovog uveravanja da će se pojaviti pred sudom u subotu.

Kan je zbačen sa mesta premijera prošlog aprila izglasavanjem nepoverenja, ali je nastavio sa pritiskom na svog naslednika Šarifa demonstracijama i govorima u kojima je pozivao na prevremene izbore koji bi trebalo da budu održani kasnije ove godine.

On krivi Šarifa za pokušaj atentata na mitingu u novembru na kom je ranjen u nogu. Vlasti su odbacile optužbe.

Kan se suočava sa više sudskih sporova, uključujući optužbe za terorizam. On je naveo različite razloge, uključujući zabrinutost za bezbednost i povrede od pokušaja atentata u novembru, zbog kojih se nije pojavio na saslušanjima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike