Inflacija, glad i česti teroristički napadi: Ima li nade za Pakistan?

09.05.2023

09:16

0

Zemlja je razorena što smrtonosnim poplavama od kojih se nije još oporavila, što zbog političkih nesuglasica koje ne deluju da bi mogle lako da se reše

Inflacija, glad i česti teroristički napadi: Ima li nade za Pakistan?
Kriza u Pakistanu - Copyright AP Photo/Fareed Khan

Ekonomija Pakistana je nestabilna, društvo politički polarizovano, milioni se još uvek oporavljaju od prošlogodišnjih razornih poplava, teroristički napadi su sve češći i veći, a kako inflacija raste, mnogi se bore da prehrane sebe i svoju decu.

Dok zemlja pati, političari i institucije su uvučeni u borbu za moć i pitanje je ko zaslužuje da bude na vlasti.

Uprkos satima emitovanja, žestoko postavljenim ultimatumima i uličnim sukobima, Pakistan izgleda nije bliži odgovoru na to pitanje nego pre godinu dana.

- Ono što ovu trenutnu situaciju čini bez presedana je pozadina druge ozbiljne krize. Pakistan nema luksuz da kaže da je ova politička kriza smetnja, na kraju ćemo se vratiti tamo gde treba da budemo - kaže Majkl Kugelman, direktor Južnoazijskog instituta u Vilson centru.

Pakistanska ekonomija je u teškom stanju. Njene devizne rezerve, koje plaćaju uvoz, uključujući gorivo, pale su na jedan od najnižih nivoa u nekoliko decenija. Sastanci sa Međunarodnim monetarnim fondom ranije ove godine tek treba da dovedu do dogovora o otključavanju 1,1 milijarde dolara ključnih sredstava.

U međuvremenu militanti nastavljaju sa napadima, često ciljajući na snage bezbednosti. Pakistanske oružane snage su nedavno saopštile da je do sada bilo 436 terorističkih napada u 2023, a militantne grupe redovno objavljuju infografike koji pokazuju broj ljudi koje su, kako tvrde, ubili ili povredili, kao i oružje koje su zaplenili širom zemlje.

AP Photo/K.M. Chaudhry
 

Ako se tome doda rastuća inflacija, plus činjenica da se Pakistan i dalje oporavlja od štete koju su nanele prošlogodišnje poplave pre nego što ovogodišnje kiše ponovo počnu, vidi se da broj problema sa kojiam političari treba da se suoče nije mali.

- Politička neizvesnost čini stvari još težim za ceo sistem. Sistem se ruši u Pakistanu. Ako se to dogodi, neće koristiti nikome – ni političkim partijama ni narodu Pakistana - kaže Mehmal Sarfraz, politička analitičarka.

Zašto je politika u ćorsokaku?

Analitičari kažu da je trenutna situacija posledica zbacivanja Imrana Kana sa premijerskog mesta u aprilu 2022. posle glasanja o nepoverenju.

- Kan je to odbio da prihvati. I bilo je sasvim jasno da vlada neće ignorisati ni Kanov aktivizam ni agitaciju - kaže Kugelman

Kan je odgovorio nizom skupova širom zemlje i dugim maršom do glavnog grada Islamabada.

Broj sudskih postupaka protiv njega raste, njegova pakistanska partija Pakistanski pokret za pravdu (PPP) kaže da ih ima preko 100, a optužbe uključuju terorizam, korupciju i nepoštovanje suda. Ali bivši premijer je ovo učinio delom svoje kampanje, optužujući vladu da živi po „zakonu džungle”.

AP Photo/K.M. Chaudhry
Imran Kan

Vladini ministri su zauzvrat optužili Kana da se ponaša egoistično i narcistično.

Policija iz Islamabada je dva puta dolazila u njegovu kuću u Lahoreu da ga uhapsi nakon što se više puta nije pojavio na sudu.

Kan je takođe odveo vladu na sud. Njegova stranka je raspustila dve pokrajinske skupštine u zemlji kako bi pokušala da izdejstvuje nacionalne izbore. Kada to nije uspelo, uložila je žalbu, a predmet je i dalje u Vrhovnom sudu.

Ove tekuće sudske bitke su podelile pravosuđe. Vlada je optužila neke sudije za pristrasnost u korist Imrana Kana, a podela i žestoka neslaganja doveli su do nekih strahova od ustavne krize.

- Kan ne bi dozvolio vladi da sedi i odmara. Fokus ove vlade bio je potpuno na održavanju sopstvenog postojanja - kaže Ahmad Bilal, politički analitičar i predsednik osnivač Pakistanskog instituta za zakonodavni razvoj i transparentnost.

Bilal takođe misli da je sukob povezan sa Kanovom ličnošću.

- On nije spreman da napravi pravi kompromis - kaže Bilal i tvrdi da je Kanova nesposobnost da to učini kontraproduktivna i da bi mu čak mogla naštetiti na duge staze.

Neki misle da je ćorsokak takođe znak da pakistanske institucije propadaju.

AP Photo/K.M. Chaudhry
 

- Ne postoji grupa koja može da posreduje. Establišment nema kredibilitet - kaže Sarfraz.

Establišment je naziv koji se često koristi za označavanje pakistanskih vojnih i obaveštajnih službi. Vojska je igrala istaknutu ulogu u politici, ponekad preuzimajući vlast u vojnim udarima, a u drugim prilikama povlačeći poluge iza kulisa.

Mnogi analitičari veruju da se Kanova pobeda na izborima 2018. godine dogodila uz pomoć vojske. Sada u opoziciji, on je jedan od njenih najglasnijih kritičara, a analitičari kažu da je popularnost vojske pala.

- Ima jasnih indikacija da postoji nedostatak dogovora unutar vojske o ispravnom putu napred - kaže Kugelman.

- Osećam da bi najviše vojno rukovodstvo bilo srećno da ga ne vidi više uključenog u politiku, dok su mnogi elementi u nižim i srednjim redovima vojske velike pristalice Kana. Kan je polarizirao politiku, on je polarizirao javnosti, a takođe je polarizovao i vojsku, što je teško izvesti - dodao je.

Šta dalje?

Ove godine trebalo bi da se održe opšti izbori, ali postoji bojazan da bi to moglo biti odloženo iz istih razloga iz kojih su odložena pokrajinska skupštinska glasanja - nedovoljno sredstava i bezbednosna situacija. To bi bilo veoma štetno, kaže Bilal.

AP Photo/Amr Nabil
Imran Kan

- Mislim da bi to bilo veoma nezgodno i da će verovatno naneti štetu demokratskom procesu u Pakistanu, možda na nepopravljiv način. Nikada nisu odlagali izbore - kazao je on.

Vlada i Kanova partija PPP već su razgovarali o izborima. Iako postoji zajednički dogovor da se nacionalni i pokrajinski izbori održe u isto vreme, još nema saglasnosti o tome kada bi se to moglo dogoditi.

Čak i dogovor oko datuma možda neće biti dovoljan, kaže Sarfraz.

- Čak i ako se izbori održe sada, sukob neće biti rešen sve dok stranke ne odluče koje su njihove crvene linije - kaže ona i tvrdi da će obe strane osporiti rezultat i nastaviti da dele zemlju ukoliko i jedna i druga strana ne iznesu šta tečno očekuju da bi izbori bili fer.

To znači da političari moraju da se dogovore, što je težak zadatak u napetoj, politički podeljenoj zemlji.

- Vi ste politički rivali, niste lični neprijatelji. Vreme je da napredujemo i razgovaramo jedni sa drugima pre nego što dođe do kolapsa celog sistema - zaključuje Sarfraz.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike