Uhapšen Imran Kan: Bivšem premijeru Pakistana stavljene lisice! (VIDEO)

09.05.2023

12:18

0

Autor: Lj. S.

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak na kojem se vidi kako Kana privode do vozila.

Uhapšen Imran Kan: Bivšem premijeru Pakistana stavljene lisice! (VIDEO)
Imran Kan - Copyright Carl Court/Pool Photo via AP, File

Bivši premijer Pakistana Imran Kan uhapšen je tokom pojavljivanja pred sudom u glavnom gradu Islamabadu zbog optužbi za korupciju.

Favad Čodri iz Kanove pakistanske stranke PTI potvrdio je hapšenje i naveo je da je "kompleks Višeg suda u Islamabadu zauzela paravojna jedinica pakistanskih rendžera i da su advokati podvrgnuti mučenju".

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak na kojem se vidi kako Kana privode do vozila.

Podsetimo, Kan je prošle godine dobio zabranu obavljanja političke dužnosti na pet godina. Ova odluka je usledila zbog njegove umeštanosti u "koruptivne radnje". 

Ko je Imran Kan? 

Imran Kan je rođen 5. oktobra 1952. u Lahoru u Pakistanu, a proslavio se kao igrač kriketa, nakon čega je postao političar, a onda i premijer.

Poznati filantrop bio je šef vlade Pakistana od 2018. do 2022, a pre toga je postao nacionalni heroj vodeći reprezentaciju Pakistana do pobede na Svetskom prvenstvu u kriketu 1992. godine.

AP Photo/Rahmat Gul, File
Imran Kan 

Nakon što se povukao iz kriketa, Kan je postao otvoreni kritičar lošeg upravljanja i korupcije vlade u Pakistanu. Osnovao je sopstvenu političku partiju Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pokret za pravdu Pakistana; PTI) 1996. godine.

Kao premijer suočio se sa rastućom krizom platnog bilansa. Iako je privreda doživljavala rast, uvoz i obaveze zaduživanja od pre njegovog mandata naglo su porasli, posebno zbog inicijative Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC). Samo nekoliko nedelja nakon što je došao na vlast kriza se pogoršala kada su Sjedinjene Države uskratile 300 miliona dolara obećane vojne pomoći, rekavši da Pakistan nije učinio dovoljno da zaustavi terorizam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike