Rogov: Ukrajinska kontraofanziva neizbežna! Pušilin: Ukrajinske snage nisu u stanju da preokrenu situaciju na frontu

07.05.2023

16:48 >> 00:33

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rogov: Ukrajinska kontraofanziva neizbežna! Pušilin: Ukrajinske snage nisu u stanju da preokrenu situaciju na frontu
Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP/Alexei Alexandrov/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini ušao je u 437. dan.

Belorusija je uvela privremene granične kontrole na granici sa Rusijom.

Elektronski registar vojnih obveznika biće napravljen do kraja godine, saopštilo je Ministarstvo digitalnog razvoja.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su jedinice Ahmata spremne da dođu u Artemovsk ako odatle odu borci Vagnerovog PMC-a.

Vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki upozorio je da bi Kijev mogao da krene u kontraofanzivu u narednim danima ili čak satima.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.58 - U Ukrajini su primetili konvoj američkih borbenih vozila pešadije Bredli.

23.44 - Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna uzbuna u Ukrajini proglašena je u Kijevu, Žitomiru, Kijevu, Černigovu, Vinici, Dnjepropetrovsku, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti, kao i oblastima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

 

23.34 - Rusija optužena da je koristila fosfornu municiju u Bahmutu

Pojavili se i neprovereni snimci.

 

 

23.01 - Kadirov: "Ahmat" spreman da se uputi u Artjomovsk

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da i zvanično uputio pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da izda naređenje da se jedinice "Ahmat" prebace u Artjomovsk.

22.04 - MSP Rusije: SAD i Ukrajina odgovorne za teroristički napad na pisca Prilepina

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je danas Vašington i Kijev da su odgovorni za teroristički napad na pisca Zahara Prilepina.

"Odgovornost za ovaj i druge terorističke akte snose ne samo ukrajinske vlasti, već i njihovi zapadni pokrovitelji, pre svega Sjedinjene Američke Države, koje su od državnog udara u februaru 2014. brižno negovale antiruski neonacistički projekat u Ukrajini", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Dodaje se da "nedostatak osude Vašingtona još jednog u nizu terorističkih napada na ruskog novinara i javnu ličnost predstavlja čin samorazotkrivanja američkih vlasti".

20.50 - Moskva: Prilepin u medikamentoznom snu nakon uspešne operacije

Ruski pisac Zahar Prilepin uspešno je operisan i doveden u medikamentozni san radi daljeg oporavka, napisao je danas na svom Telegram kanalu guverner Nižegorodske oblasti Gleb Nikitin.

"Operacija je bila uspešna, Zahar se posle operacije osvestio. Sada je u medikamentoznom snu, za koji se očekuje da će ubrzati oporavak", naveo je Nikitin, preneo je TASS.

Rano jutros automobil koji je vozio Zahar Prilepin dignut je u vazduh na autoputu u Nižnjem Novgorodu, prilikom čega je Prilepin zadobio prelome i potres mozga, a njegov vozač je poginuo.

Profimedia
Zahar Prilepin

19.45 - IK: Permjakov priznao da je napao pisca Prilepina po naređenju UKR tajne službe

- Istražni komitet istražuje umešanost Aleksandra Permjakova u atentat na Zahara Prilepina. Osumnjičeni je priveden. On je priznao da je delovao po instrukcijama ukrajinskih tajnih službi", navodi se u saopštenju, preneo je TASS. On je kazao da je aktivirao bombu sa daljine. Permjakov je nakon toga pobegao sa lica mesta, ali su ga policajci uhapsili kada je izašao iz šume u blizini drugog lokaliteta- naveli su.

17.53 - Napadnut ruski grad

Ukrajinska vojska izvela je napad na ruski grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, a prema rečima gubernatora Vjačeslava Gladkova, jedna osoba je povređena.

On je takođe rekao i da su službe poslale SMS poruke svim građanima ta se spuste u skloništa ili u podrume.

Takođe je rekao i da su sve službe već izašle na teren.

16.47 - Pušilin: Ukrajisnke snage nisu u stanju da preokrenu situaciju na frontu

Ukrajinske snage nisu u stanju da preokrenu situaciju na frontu bez obzira na reklamiranu ofanzivu, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

- Vidimo da protivnik nije u stanju da preokrene situaciju na frontu bez obzira na ofanzivu koja je toliko reklamirana i prema kojoj se treba odnositi sa potrebnom pažnjom ali bez ozbiljnih pretpostavki da će se nešto dramatično promeniti - rekao je Pušilin za TV "Rusija 24".

15.52 - Rogov: Ukrajinska kontraofanziva neizbežna

Pokušaj kontraofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti je neizbežan, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na Telegramu.

Profimedia
Vladimir Rogov

Po njegovim rečima, ukrajinske snage sve aktivnije izvode raketne artiljerijske napade na naseljena mesta oko fronta i gađaju stambene zgrade, škole, obdaništa i druge objekte socijalne infrastrukture.

Rogov je dodao da su početkom proleća kijevske vlasti sprovele još jednu mobilizaciju, pa su jurišne jedinice ukrajinske vojske spremne za kontraofanzivu.

15.22 - Rusija nije zadovoljna ponudom produženja ugovora o izvozu žitarica Crnim morem

Rusija još nije zadovoljna načinom na koji se problem izvoza njenih agrikulturnih proizvoda rešava pomoću ugovora o izvozu žitarica Crnim morem, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin.

- Nismo zadovoljni napretkom, to je za nas veoma važno - rekao je Verišin nakon poslednjih razgovora sa predstavnicima UN.

14.44 - Medvedev predviđa Nemačkoj gubitak liderstva u Evropi

Nemačka zbog antiruskih sankcija može na duže vreme da izgubi svoj politički i ekonomski uticaj u Evropi, dok njene političare čeka potpuni krah, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Profimedia
 

13.37 - Uhapšen muškarac osumnjičen za pokušaj atentata na Prilepina

Policija u Nižnjem Novgorodu uhapsila je jednog muškarca koji bi mogao da bude umešan u pokušaj atentata na ruskog pisca Zahara Prilepina, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije.

12.32 - Prigožin na vezi sa predstavnicima Kadirova o prepuštanju položaja u Artjomovsku

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da je na vezi sa predstavnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova kako bi pokrenuli proces prepuštanja položaja u Artjomovsku.

12.05 - Kijev: Rusija testira novo naoružanje

Rusija testira nove vrste naoružanja, saopštila je zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

- Oni pokreću proizvodnju određenih vrsta naoružanja i nastavljaju da testiraju novo oružje - napisala je Maljar na Telegramu.

11.57 - Ruski pisac Prilepin ranjen u eksploziji automobila u Nižnjem Novgorodu

Ruski pisac Zahar Prilepin povređen je danas kada su nepoznate osobe digle u vazduh njegov auto, saopštili su izvori u službi za vanredne situacije.

Profimedia
Zahar Prilepin

10.57 - Uništene četiri ukrajinske diverzantske grupe

Ruska grupa trupa „Zapad“ u proteklom danu uništila je četiri grupe ukrajinskih diverzanata u pravcu Kupjanska, saopštio je načelnik pres-centra grupe, pukovnik Sergej Zibinski.

Takođe su sprečena dva pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine na isturenim položajima u oblasti naselja Novomlinsk i Novoselovsko.

10.50 - Napadnut Krim, aktiviran PVO

Na severu Krima aktiviran je sistem za protivvazdušnu odbranu, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.

Kako je rekao, u vazdušnom napadu na Krim nije bilo ni žrtava ni nanete materijalne štete.

10.12 - Ukrajinska vojska se aktivirala u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska aktivirala je borbena dejstva u Zaporoškoj oblasti u Orehovskkom pravcu, izjavio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Kako je rekao, pojačani su i artiljerijski i tenkovski napadi.

AP Photo/Libkos
 

Istovremeno, Rogov je naveo i da je ruska vojska takođe pojačala paljbu iz svojih artiljerija i uspela da onesposobi dva neprijateljska tenka i jedno oklopno vozilo.

9.44 - Ukrajina tvrdi da je oborila rusku raketu "kinžal"

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je danas da je ukrajinska vojska tokom ruskog napada 4. aprila prvi put uspela da obori rusku raketu „Kinžal".

- Da, oborili smo „kinžal" koji je bez premca - napisao je Oleščuk na Telegramu.

Prema rečima Oleščuka, „kinžal“ je oboren uz pomoć kompleksa „patriot", navodi „Unian".

9.28 - Regionalne vlasti: Rusija napala dronovima Dnjepropetrovsku oblast

Rusija je noćas napala Dnjepropetrovsku oblast dronovima iranske proizvodnje Šahed, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Sergij Lisak.

Naveo je da su ukrajinske vazduhoplovne snage oborile sva četiri drona, prenosi Unian.

9.19 - Kijev grupiše vojnu tehniku i ljudstvo u Zaporožju

AP Photo/Libkos
 

Ukrajinska vojska prebacuje vojnu tehniku na front u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Kako je rekao, glavni deo te vojne tehnike sakriven je u skladištima u Orehovskoj i Guljapoljskoj oblasti dela Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

08.45 - Ruska vojska u punoj borbenoj gotovosti u Zaporožju

Ruska vojska je u punoj borbenoj gotovosti u regionu Zaporožja, stvoreno je nekoliko linija odbrane, rekao je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

07.07 - Zagonetna indijska kompanija isporučuje milione barela ruske nafte

07.05 - Bivši američki obaveštajac: Nema razloga da Rusija izgubi

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter o šansama Ukrajine da pobedi:

„Nema razloga da verujemo da će Rusija izgubiti. Lično verujem da je Rusija stekla vojnu sposobnost da vojno porazi Ukrajinu do kraja ovog leta i početkom jeseni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike