Si se čuo sa Zelenskim: Kineski i ukrajinski lider obavili važan telefonski razgovor

26.04.2023

13:42

1

Kineski državni emiter CCTV je takođe izvestio o pozivu

Si se čuo sa Zelenskim: Kineski i ukrajinski lider obavili važan telefonski razgovor
Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kineski državni emiter CCTV je takođe izvestio o pozivu.

- Imao sam dug i sadržajan telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Verujem da će ovaj poziv, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa - rekao je Zelenski.

U telefonskom razgovoru Si i Zelenski su razmenili mišljenja o ukrajinskoj krizi, pri čemu je Si potvrdio podršku Kine mirovnim pregovorima, saopštila je kineska vlada.

Si je rekao da će Kina poslati specijalnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje kako bi pomogao u sprovođenju „dubinske komunikacije“ sa svim stranama za političko rešenje ukrajinske krize, navodi se u saopštenju vlada, u kom se dodaje da je Si takođe rekao da je Kina spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP
Si Đinping

Kina „neće ni gledati vatru sa druge strane, niti dolivati ulje na vatru, a kamoli iskoristiti priliku da profitira“, rekao je Si, priznajući da je kriza imala „veliki uticaj“ na međunarodnom planu i da su „jedini izvodljiv izlaz dijalog i pregovori“.

Si se u martu sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Kina je zauzela stav neutralnosti u sukobu između Ukrajine i Rusije, a Peking je pozvao na mir u sukobu. Takođe je odbila da osudi rusku vojnu operaciju ili uputi bilo kakav javni poziv Rusiji da povuče svoje trupe.

Njeni zvaničnici su u više navrata govorili da se moraju uzeti u obzir „legitimni“ bezbednosni problemi svih zemalja i optužili NATO i SAD da podstiču sukob.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike