„Fox news" se nagodio povodom tužbe zbog izborne prevare: Mora da plati čak 787,5 miliona dolara!

19.04.2023

11:05

0

„Dominion" je tužio „Fox" 2021. godine, navodeći da su voditelji Taker Karlson, Marija Bartiromo, Lu Dobs, Šon Heniti i Dženin Piro objavili lažne tvrdnje o svojim glasačkim mašinama nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima

„Fox news" se nagodio povodom tužbe zbog izborne prevare: Mora da plati čak 787,5 miliona dolara!
Copyright Profimedia

„Fox news" je postigao nagodbu od skoro 800 miliona dolara sa „Dominion Voting Sistems" nakon što su neki od voditelja i gostiju mreže optužili kompaniju, koja proizvodi mašine za glasanje, da je omogućila izbornu prevaru 2020.

„Fox i Dominion" rešili su slučaj u utorak, neposredno pre nego što je trebalo da počne uvodna rasprava povodom tužbe za klevetu. Govoreći na stepenicama zgrade suda u Džordžtaunu u Delaveru, advokat Dominiona rekao je novinarima da će „Fox" platiti kompaniji 787,5 miliona dolara, nešto manje od polovine ogromne sume od 1,6 milijardi dolara koju je tražio na sudu.

„Dominion" je tužio „Fox" 2021. godine, navodeći da su voditelji Taker Karlson, Marija Bartiromo, Lu Dobs, Šon Heniti i Dženin Piro objavili lažne tvrdnje o svojim glasačkim mašinama nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD 2020.

Profimedia
 

Dominionove mašine su korišćene u 28 američkih država 2020. Pre izbora, bile su nadaleko poznate po svojoj nepouzdanosti. Godine 2019. grupa istaknutih demokrata, uključujući senatorku iz Masačusetsa Elizabet Voren, upozorila je da su „sklone bezbednosnim problemima“, uključujući „promenu glasova“, dajući rezultate koji „ugrožavaju integritet naših izbora“ i da imaju druge „neotkrivene slabosti“.

Kada su se pojavili izveštaji o mašinama koje su se srušile tokom izbora 2020. godine, neki konzervativni stručnjaci i pristalice Donalda Trampa naveli su da „Dominion" pokušava da namesti izbore u korist Bajdena. „Dominion" je odgovorio pokretanjem više tužbi, uključujući dve tužbe za klevetu vredne 1,3 milijarde dolara protiv Trampovog advokata Sidneja Pauela i advokata bivšeg predsednika Rudija Đulijanija.

„Fox" nije osporio da su neke od tvrdnji njegovih voditelja o „Dominionu" lažne. Umesto toga, tvrdio je da su jednostavno izveštavali o optužbama javnih ličnosti poput Pauela i Đulijanija, što je bilo njegovo „apsolutno pravo“ prema Ustavu SAD. Štaviše, mreža je tvrdila da su mišljenja njenih voditelja tipična za „retoričku hiperbolu koja se obično povezuje sa politikom i javnim diskursom u Sjedinjenim Državama“.

Odgovarajući na nagodbu u utorak, izvršni direktor „Dominiona" Džon Pulos rekao je da je „Fox" „priznao da je govorio laži“ i da „ništa to nikada ne može da nadoknadi“. „Fox" je saopštio da je „zadovoljan što je postignuto rešenje“ i pozvao je da „zemlja krene napred i ostavio iza sebe ova pitanja“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike