Pometnja zbog intelektualne svojine: Nemačke kompanije koje izrađuju tenk "leopard 2" u pravnom sporu

25.04.2023

22:03

0

"Rajnmetal" pravi topove, dok KMV proizvodi šasije za njega

Pometnja zbog intelektualne svojine: Nemačke kompanije koje izrađuju tenk "leopard 2" u pravnom sporu
Leopard 2 - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Dve nemačke kompanije koje zajedno učestvuju u pravljenju jednog od najsavremenijih borbenih tenkova "leopard 2" trenutno su usred pravnog spora oko prava na intelektualnu svojinu.

Firmu "Rajnmetal", koja je prošle godine dovedena u centar pažnje kada je Nemačka povećala svoje troškove za odbranu, optužila je kompanija "Kraus-Mafaj Vegman" (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

Pod pritiskom saveznika nemačka vlada je ove godine pristala da pošalje tenkove ''leopard 2'' u Ukrajinu, koji se smatraju ključnim naoružanjem koje je tražio Kijev u pripremi velike prolećne kontraofanzive.

"Rajnmetal" pravi topove za ''leopard 2'', dok KMV proizvodi šasije za njega.

KMV je na izjavu izvršnog direktora "Rajnmetala" Armina Papergera, da ta kompanija poseduje prava na model ''leopard 2A4'' reagovala tužbom.

Iz okružnog suda u Minhenu danas je saopšteno da KMV traži pravnu zaštitu kako bi sprečio "Rajnmetal" da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Nije odmah jasno kakav uticaj spor može da ima na saradnju dve kompanije, koje su prošle nedelje zajednički objavile naređenje nemačke vojske za nadogradnju 143 borbena vozila ''puma'', čija je vrednost procenjena na oko 770 miliona evra, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike