Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

25.01.2023

17:08

0

Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije".

Kako je napisala na svom Telegram nalogu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao  Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o "unapred planiranom ratu protiv Rusije".

- Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli - navela je Zaharova.

Šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti u Beču, Konstantin Gavrilov, saopštio je da će Moskva isporuku granata sa uranijumskim punjenjem zapadne proizvodnje smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi, "sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

On je rekao da zna da su tenkovi "leopard 2" i borbena vozila Bredli i Marder naoružana projektilima sa uranijumskim jezgrom.

- To dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku. Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene - rekao je Gavrilov.

On je ocenio da su zapadne zemlje primorale Nemačku na odluku da prebace tenkove u Ukrajinu.

- Saveznici Berlina su prvo zapretili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju da odbiju da isporuče tenkove. Zatim je niko drugi do predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs objavio 'najnoviju vest' o upućivanju nemačke 'zveri' ka Kijevu. Tako se stvara transatlantska solidarnost - naveo je on.

Ranije danas Nemačka je odobrila slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike