Apokaliptičan prizor u Turskoj: Crni oblak prekrio Istanbul, dan se u treptaju oka pretvorio u noć, građani se uspaničili! (VIDEO)

21.04.2023

14:48

0

Kako se tamni oblak spuštao preko grada, jaka kiša je počela da pada širom metropole

Apokaliptičan prizor u Turskoj: Crni oblak prekrio Istanbul, dan se u treptaju oka pretvorio u noć, građani se uspaničili! (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/TRT Haber

Grad Istanbul iznenada je prekrio mrak tokom dana kada je u sredu džinovski crni oblak blokirao sunce na skoro pet minuta.

Najveći turski grad je usred bela dana iznenada ostao u mrklom mraku kao da je noć.

Popularni Tviter nalog Tansu Legen (@TansuIegen) objavio je video od 19 sekundi u kom se to može videti, a snimak se pojavio i na Jutjub kanalu televizije "TRT Haber".

Postavljen u sredu, 19. aprila, video pregledalo skoro 2 miliona ljudi, a neki korisnici ove društvene mreže u komentarima su dali naučno objašnjenje koje stoji iza ovog fenomena.

- Izgleda da su to bili grmljavinski oblaci - prokomentarisao je jedan korisnik.

Grmljavinski oblaci se obično vide na obalama okeana i mora. Mogu izgledati kao glatke, neravne ili kvrgave izbočine i mogu biti neprozirni ili providni. Često su predznaci nadolazeće oluje ili drugih ekstremnih vremenskih prilika, što je bio slučaj i sada.

- Oblak debljine 7 kilometara prošao je iznad Istanbula. Za to vreme sunce je nestalo na 5 minuta, a dan se pretvorio u noć. Neki ljudi su komentarisali da je stigla apokalipsa - tvitovao je turski meteorološki forum Hava forum u okviru objave sa videom.

Kako se tamni oblak spuštao preko Istanbula, jaka kiša je počela da pada širom grada.

Tehnološki sajt "TechnoPikel" sugerisao je da je ovaj gusti oblak možda bio posebno veliki kumulonimbus oblak tamne boje. Poznati i kao grmljavinski oblaci, oni često imaju veoma tamnu, niskoviseću bazu, koja seže do nekoliko stotina metara iznad zemlje, objasnila je Meteorološka kancelarija Ujedinjenog Kraljevstva. Kumulonimbus oblaci su jedini oblaci koji proizvode grad, grmljavinu i munje, a takođe dovode do jakih pljuskova.

 

 

Građani Istanbula su se uspaničili, što se može videti po njihovim komentarima na mreži.

„Čini se da se sada svuda dešavaju stvari biblijskih razmera“, „Ima li neko objašnjenje od vlade? Ili naučnika?", „Sada znaju kakav je osećaj živeti nakon što je meteor udario Zemlju i pokrio planetu prašinom i dimom koji blokiraju sunce“ samo su neki od komentara.

- Čak ni tokom punog pomračenja Sunca ne postaje ovako mračno, a pomračenja ne traju ovako dugo. Dakle, šta god da je ovo bilo, nešto veoma gusto i veoma veliko je isključilo svu sunčevu svetlost na 5 minuta. Zapanjen sam što čak ni na horizontu ne možete da vidite svetlost ili razliku u osvetljenju - napisao je prilično uznemireni tviteraš.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike