Ubistva sudnjeg dana: Majka ubila dvoje dece jer je verovala da su zombiji, a tu nije bio kraj njenim zločinima

22.04.2023

21:15

2

Autor: N.P.

Lori i Čed Dejbel su bili sledbenici kulta koji je verovao da je kraj blizu, a umešani su u četiri zločina

Ubistva sudnjeg dana: Majka ubila dvoje dece jer je verovala da su zombiji, a tu nije bio kraj njenim zločinima
Lori Dejbel je verovala da se sudnji dan bliži, pa je ubila svoju decu - Copyright Tony Blakeslee/East Idaho News via AP, Pool, File

U američkom Ajdahu se nastavlja suđenje Lori Valou Dejbel koja je optužena za ubistvo svoje dece jer je bila ubeđena da su zombiji.

Naime, ona i njen muž Čed Dejbel verovali su da ih je Bog pozvao da okupe 144.000 sledbenika kako bi se pripremili za kraj sveta i drugi Hristov dolazak. Lori je smatrala da ljudi predstavljaju ili sile svetla ili sile tame. Lokalni mediji su slučaj nazvali "ubistvima sudnjeg dana".

Amerikanka je optužena da je sa Dejbelom ubila ćerku Tajli Rajan (16) i sina Džošuu Džeksona Valoua (7). Najstariji sin Rajan je takođe nedavno svedočio pred porotom kada je optužio majku da ga je lagala i slala mu poruke predstavljajući se kao njegova pokojna sestra.

Niz zločina

Smrt dvoje dece nije jedini zločin povezan sa ovim parom. Pod istragom su bili i smrt Dejbelove prve žene Temi Dejbel, Lorinog bivšeg muža Čarlsa Valoua i njenog brata Aleksa Koksa.

Temi je preminula u oktobru 2019. godine, a verovalo se da se radi o prirodnoj smrti jer se žalila na kašalj pre nego što je otišla na spavanje. Tada nije urađena autopsija, a Lori i Čed su se venčali samo nekoliko nedelja kasnije.

Nakon određenog vremena, baka i deka dečaka Džošue pozvali su policiju i rekli da ni njega ni Tajli nisu videli od septembra te godine. Lori prvobitno nije želela da sarađuje sa vlastima, a ni sinu Rajanu nije otkrila šta se dogodilo sa decom.

Naposletku, njihovi ostaci su pronađeni u junu 2020. na Dejbelovom imanju. Dva meseca kasnije, Temino telo je ekshumirano, posle posle čega je pakleni dvojac optužen i za njeno ubistvo.

Lori čeka još jedna optužnica zbog povezanosti sa ubistvom bivšeg muža Čarlsa. Naime, njega je upucao njen brat Aleks 2019. godine, ali je tvrdio da se radilo o samoodbrani. Međutim, i sam Aleks je kasnije preminuo prirodnom smrću.

Čedu i Lori se sudi odvojeno i oboje su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice. Tužioci su za Čeda predložili smrtnu kaznu.

O slučaju je Netfliks snimio i dokumentarac "Sins of Our Mother".

Lori je bila udata pet puta

Lori Valou Dejbel je rođena u San Bernandinu u Kaliforniji, a prvi put se udala kada je imala 19 godina, međutim, taj brak je bio kratkog veka. Sa drugim mužem je dobila sina Rajana Kolbija.

Treći put se udala za Džozefa Rajana 2001. godine i s njim dobila ćerku Tajli. Rajan je 2018. godine preminuo od srčanog udara, što su vlasti potvrdile jer su morale da istraže i njegovu smrt.

Potom se Lori 2005. udala za Čarlsa Valoua, sa kojim je usvojila dečaka Džošuu. Čarls je 2019. podneo zahtev za razvod jer je smatrao da su njena verska ubeđenja problematična i da zbog toga strahuje i za sopstveni život.

Tony Blakeslee/East Idaho News via AP, Pool, File
 

Čarlsa je u julu 2019. upucao Lorin brat Aleks u njihovoj kući u Arizoni. Koks je tvrdio da je pucao u samoodbrani dok su Lori i njeno dvoje dece bili u kući. Tada nije podignuta optužnica protiv njega.

Lori je prethodno upoznala samoproklamovanog proroka Čeda Dejbela, sa kojim je uplovila u strastvenu vezu. Venčali su se u novembru 2019, dve nedelje nakon sumnjive smrti njegove žene Temi i tri nedelje pre nego što je prijavljen nestanak njeno dvoje dece - Džošue i Tajli.

Od posvećene majke do sledbenice kulta

Lorini najbliži prijatelji i članovi porodice kažu da je ona do 2018. bila posvećena majka i vernica Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana.

- Činilo se kao da je supermama. Uvek je bila doterana, lepo obučena, organizovana... Želela sam da budem poput nje - rekla je njena prijateljica Li Taker.

Međutim, čim je upoznala Dejbela, situacija se promenila.

Iako je porodica verovala da je par možda sakrio decu i pridružio se kultu, nisu mogli ni da zamisle da su želeli da im naude.

John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File
Čed Dejbel je bio samoproklamovani prorok

Kako se navodi, Lori je razmenjivala dosta mejlova sa Čedom, a u jednom ga je upitala da li su duše njene dece "mračne". Navodno, Čed joj je odgovorio da je Tajlina duša označena sa "4.1 D", a Džošuina "4.2L", što je značilo da su fluidne i da mogu da promene strane.

U jednom trenutku, Lori se požalila prijateljici da su Tajli i Džošua zombiji i da je ona, zajedno sa Čedom, u misiji da zbriše zombije pred Hristov drugi dolazak. U ovom slučaju, termin zombi se odnosio na osobu čija duša je napustila telo tako da su se u njihovom telu nastanile mračne sile. 

Lori je i svojoj rođaki Melani Pavlovski rekla da su joj deca zaposednuta i da bi njen muž Brendon trebalo da umre iz istog razloga.

John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File
Suđenje Lori Dejbel će trajati još nekoliko nedelja

Lori je tadašnjem mužu Čarlsu jednom prilikom saopštila da ima zadatak da okupi 144.000 sledbenika do Hristovog drugog dolaska u julu 2020. i da mora da ga ubije pošto se nalazi na putu njene misije.

Da nešto nije u redu sa njenim mentalnim zdravljem, posumnjalo se još kada se udala za Čarlsa, a sudija je svojevremeno naložio da se u njihovu kuću postave kamere kako bi se zaštitila deca.

Uhapšena je u maju 2021. i provela je devet meseci u psihijatrijskoj ustanovi pre nego što je sudija odlučio da je sposobna da učestvuje u sudskom procesu.

Očekuje se da će suđenje trajati još nekoliko nedelja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike