Hakerski napad tokom konferencije Španskog udruženje za verske slobode: Sajber kriminalci "pokvarili" izveštaj o zločinima iz mržnje!

12.10.2022

06:25

1

Autor: I. P.

"Ovo potvrđuje situaciju sa kojom se suočavamo"

Hakerski napad tokom konferencije Španskog udruženje za verske slobode: Sajber kriminalci "pokvarili" izveštaj o zločinima iz mržnje!
FeZycrfXwBYlRhA - Copyright Printscreen/Twitter/@olreligiosa

Tokom konferencije na kojoj je Špansko udruženje za verske slobode O. Libertad Religiosa (Opservatorija za versku slobodu i savest) predstavilo izveštaj o zločinima iz mržnje protiv ljudi zbog njihovih verskih ubeđenja, došlo je do hakerskog napada!

Tom  prilikom, hakeri su poremetili prezentaciju, čime su podvukli porast napada.

Prezentacija izveštaja održana je u Madridu na Nacionalnom univerziteu.

Prilikom hakovanja računara voditelja prisustvovali su predstavnici verskih konfesija, policajci i drugih institucija koje se bore protiv zločina iz mržnje.

Internet emitovanje je bilo poremećeno nekoliko minuta pre nego što je problem rešen.

- Ovo potvrđuje situaciju sa kojom se suočavamo, rekla je Marta Garsija. Ona je predsednica OLRC-a i izvinila se zbog situacije.

Organizacija je na Tviteru objavila da će incident prijaviti policiji.

 

Izveštaj predstavljen prošle nedelje pokazuje da generalno raste broj zločina iz mržnje iz verskih razloga. U 2021. godini bilo je 195 napada na verske slobode, piše OLRC.

Andaluzija (26), Madrid (24) i Valensija (16) su regioni u kojima se dešava najviše napada.

Većina zločina iz mržnje bila je usmerena na hrišćane (146). Većina žrtava bili su rimokatolici. Takođe, muslimani i Jevreji su trpeli progon. Istaknuto je da su političke stranke, kao što su PSOE i United Ve Can, takođe krive za napad na versku slobodu.

- Iako se čini da se broj incidenata smanjio u odnosu na 2020, ovo je iluzija, kaže Marta Garsija.

 

 

U 2020. godini u Španiji je i dalje bilo 240 slučajeva napada na verske slobode. Međutim, taj broj je bio veći zbog pandemije Kovida, sumnja Garsija.

- Ono što je sada nestalo je pandemija, oružje koje su neki zloupotrebljavali protiv vernika. Ona ističe da je u 2019. godini broj napada iznosio 175. „Prešli smo sa 175 slučajeva u 2019. na 195 u 2021. To je povećanje od više od 11 odsto kada se eliminiše faktor pandemije, pojasnila je ona.

Zakonodavci, guverneri i političke stranke igraju suštinsku ulogu u zaštiti verskih sloboda, kaže Marta Garsija. „

- Tražimo od njih da poštuju osnovno pravo na versku slobodu; da se verska sloboda sprovodi merama nadzora i zaštite, uz primenu delotvornih sankcija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike