Postigli dogovor: Vojska u Sudanu pristala na jednodnevno primirje

18.04.2023

14:32

0

Određeno je da prekid vatre počne u 18 časova

Postigli dogovor: Vojska u Sudanu pristala na jednodnevno primirje
Copyright AP Photo/Marwan Ali

Vojska Sudana složila se da se uspostavi 24-časovno primirje, objavili su lokalni mediji, pozivajući se na najvišeg vojnog zvaničnika Šamsa el Din Kabašija koji je rekao da će vojska poštovati prekid vatre.

Određeno je da primirje počne u 18 časova po lokalnom vremenu, navodi Al Džazira.

Prethodno je lider sudanskih Snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo saopštio da ta paravojna formacija ponovo potvrđuje da je saglasna sa 24-časovnim prekidom vatre kako bi se omogućio bezbedan prolaz civila i evakuacija ranjenih.

Dagalo je dodao da sudanska vojska nije ispoštovala dogovoreno primirje, kao i da je bombardovala gusto naseljena područja iz vazduha, ugrožavajući živote civila, prenosi Rojters.

U Sudanu traju oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih jedinica RSF, koje predvodi Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Najviše diplomate iz celog sveta nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da raspravlja o krizi, nakon što je, prema UN, najmanje 185 ljudi ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u subotu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike