Američki diplomatski konvoj pod vatrom u Sudanu!? Skoro 200 ubijenih, sve stalo - svetske organizacije stopirale rad u Kartumu

18.04.2023

08:03

0

Autor: J. S. J.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF)

Američki diplomatski konvoj pod vatrom u Sudanu!? Skoro 200 ubijenih, sve stalo - svetske organizacije stopirale rad u Kartumu
Copyright Tanjug/AP Photo/Marwan Ali)

Američki diplomatski konvoj našao se pod vatrom u Sudanu, saopštio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken, navodeći da prvi izveštaji sugerišu da su za to odgovorene trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF).

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Američki državni sekretar je saopštio da je o incidentu, koji se dogodio u ponedeljak, telefonom razgovarao odvojeno sa Burhanom i Dagalom i poručio da je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Rojters. Blinken, koji prisustvuje sastanku Grupe sedam u Japanu, naglasio je hitnost postizanja primirja, saopštio je Stejt department.

Eksplozije i pucnji odjekuju Kartumom, a građani sudanske prestonice i ostalih gradova u toj zemlji su u kućama treći dan zaredom u vreme, dok se vojska i moćna rivalska paravojna grupa bore na ulicama za kontrolu nad zemljom, navodi AP. SAD, UN i drugi pozvali su na primirje.

 Egipat, koji podržava vojsku Sudana, i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su uspostavili bliske veze sa RSF-om, pošto je poslao hiljade boraca da podrži njihov rat u Jemenu, takođe su pozvali obe strane da se povuku.

G7 poziva na prekid vatre u Sudanu

 Najviše diplomate iz celog sveta nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti trebalo bi da raspravlja o krizi, nakon što je prema UN, namanje 185 ljudi ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u subotu.

Entoni Blinken, koji prisustvuje sastanku Grupe sedam u Japanu, razgovarao je telefonom sa Burhanom i Dagalom odvojeno i naglasio hitnost postizanja primirja, saopštio je Stejt department.

AP Photo/Andrew Harnik, Pool)
 

 

U zajedničkom saopštenju danas, ministri inostranih poslova G-7 osudili su borbe.

-Pozivamo strane da odmah prekinu neprijateljstva bez uslovljavanja“, navodi se u saopštenju, uz poziv da se pokrenu pregovori i smanje tenzije. Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je u ponedeljak da je Kairo u "stalnom kontaktu" i sa vojskom i sa RSF, pozivajući ih da zaustave borbe i vrate se pregovorima.

 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napisao je na Tviteru da je ambasador EU u Sudanu „napadnut u sopstvenoj rezidenciji“, ne iznoseći više detalja.

Međunarodna humanitarna organizacija Spasimo decu (Save the Children), saopštila je da je privremeno obustavila većinu svojih aktivnosti širom Sudana.

 Navodi se da su pljačkaši izvršili upad u njene kancelarije u Darfuru, i ukrale medicinski materijal, laptopove, vozila i frižider.

Svetski program za hranu( WFP) obustavio je rad tokom vikenda nakon što su tri zaposlena ubijena u Darfuru, a i Međunarodni komitet spasa (IRC) je zaustavio veći deo svog delovanja.

Zaraćene strane koriste tenkove, artiljeriju i ostalo teško naoružanje u gusto naseljenim oblastima. Borbeni avioni nadleću gradove, a protivvazdušna odbrana odgovara. Broj mrtvih bi mogao da bude mnogo veći jer je na ulicama mnogo tela, posebno oko centralnog dela Kartuma, do kojeg niko ne može da dođe zbog sukoba, navodi Asošiejted pres.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike